VVD


30-1-2008

Voorschot halen? Rente betalen!

De bedragen die energieleveranciers als voorschot aan consumenten vragen, rijzen de pan uit.

Woordvoerder Halbe Zijlstra: "Mensen betalen soms meer dan het dubbele van de werkelijke kosten, en kunnen dit vaak pas na een jaar aan laten passen. Zelfs dan geldt bij sommige energieleveranciers dat het bedrag maar met maximaal 10% kan worden bijgesteld. Mensen worden door dit systeem onnodig op kosten gejaagd, en zijn op deze manier de rijke energiebedrijven aan het voorfinancieren."

In een situatie waarin de markt optimaal functioneert, zal concurrentie er gauw genoeg voor zorgen dat dit systeem van voorschotten niet lang in stand blijft. Maar zo lang die markt nog niet werkt, moet de overheid de consument beschermen. Energiebedrijven hebben op dit moment geen reden om die voorschotten te verlagen of niet meer te vragen.

De VVD zal minister Van der Hoeven later vandaag bij het debat over de Gaswet vragen te onderzoeken of het mogelijk is energiebedrijven rente te laten betalen over de teveel ontvangen voorschotten. De andere kant van die medaille is natuurlijk wel dat consumenten dan ook rente betalen over achterstallige betalingen.
Zijlstra: "Als de minister dat niet wil onderzoeken, dan ga ik het zelf doen."