Provincie Noord-Holland

Datum

30-1-2008

Onderwerp

GS stellen ontwerp-bestemmingsplan Loosdrechtse Plassen vast

Lotte van Hees

Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp-bestemmingsplan Waterkwaliteitsverbetering Loosdrechtse Plassen en het bijbehorende Milieu Effect Rapport vastgesteld en vrijgegeven voor de wettelijke inspraak. De waterkwaliteit in de Loosdrechtse Plassen is niet op orde, het water is troebel en laat weinig licht door waardoor er nauwelijks planten op de bodem aanwezig zijn. Dit kan opgelost worden door verdiepingen aan te brengen. Het bestemmingsplan biedt hiervoor het planologisch en juridisch kader.

Alternatieven
In het Milieu Effect Rapport zijn twee alternatieven onderzocht om de waterkwaliteit te kunnen verbeteren. Het oorspronkelijke Verdiepingenplan van het Hoogheemraadschap Amstel-, Gooi- en Vechtstreek en een alternatief dat via de gemeente Wijdemeren is aangedragen, het Alternatief. Uit het Milieu Effect Rapport blijkt dat beide alternatieven zorgen voor een betere waterkwaliteit, maar dat het AGV alternatief over het geheel genomen minder negatieve effecten heeft dan het Alternatief. Bovendien zijn de kosten lager en duren de werkzaamheden minder lang.

Het vervolg
Het ontwerp-bestemmingsplan en het Milieu-effectrapport liggen vanaf 4 februari 2008 gedurende zes weken ter inzage in de gemeentehuizen van Wijdemeren en Loenen. Een nieuwsbrief wordt huis aan huis verspreid in grote delen van beide gemeenten. Op 21 februari 2008 wordt in het Ottenhome, Oud-Loosdrechtsedijk 207 in Loosdrecht een inloopavond gehouden voor bewoners en belanghebbenden. Gedeputeerde Staten stellen het bestemmingsplan uiterlijk 9 mei vast en uiterlijk in januari 2009 beslist de minister van VROM over het bestemmingsplan.