Gemeente Schiedam


Januari

De commissies hebben vergaderd

30 januari 2008

21 januari 2008: commissie Samenleving en Bestuur (SB) 22 januari 2008: commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB) Meer informatie over de commissies, zoals de verslagen, vindt u onder Bestuurs Informatie.

Commissie Samenleving en Bestuur

Nota Dierenwelzijn
Bij de behandeling van nota Dierenwelzijn is de commissie onder meer ingegaan op aantallen geregistreerde honden in relatie tot de hondenbelasting, het frequenter schoonmaken en uitbreiding van het aantal hondentoiletten.

Wethouder Haan heeft toegezegd de nota na 1 jaar te evalueren en de genoemde termijnen in de nota aan te scherpen.

Evaluatie evenementen
De notitie van de fractie van de Partij van de Arbeid is besproken.

In de notitie wordt aandacht gevraagd voor het maken, vastleggen en nakomen van goede afspraken tussen de organisatoren, de gemeente, de politie en andere instanties, dit mede ter bevordering van de veiligheid rond en tijdens een evenement.

Burgemeester Verver heeft de aspecten van vergunningverlening nader toegelicht.

Afspraken moeten in goed overleg met vergunninghouders worden gemaakt. Klachten worden altijd achteraf besproken met de vergunninghouder.

Startnotitie De Brede school in het voortgezet onderwijs Schiedam In de startnotitie wordt voor de termijn tot 2010 uitgegaan van praktijkonderwijs en VMBO.

Wethouder Daskalakis heeft toegezegd in de voortgangsnotitie diverse aspecten mee te nemen, die door de commissieleden zijn ingebracht, zoals de betrokkenheid van ouders, maatschappelijke stages, de rol van de Stichting Welzijn Schiedam en het rapport van de verkenningscommissie jeugdbeleid, dat op korte termijn verschijnt.

De startnotitie is welwillend door de commissie ontvangen in afwachting van de definitieve nota.

Notitie overbewoning en huisvesting buitenlandse werknemers De commissieleden hebben kennis genomen van deze notitie.

Vanuit de commissie zijn diverse suggesties naar voren gekomen, zoals het inschakelen van de Raad van Kerken, tolken, huisvesting op bedrijfsterreinen van tijdelijke buitenlandse werknemers, contacten met Woonplus.

Een vervolg op deze notitie waarin concrete maatregelen worden voorgesteld volgt in het voorjaar van 2008.

Beleidsnota Daadkracht door diversiteit
Wethouder Daskalakis heeft de nota toegelicht. In het Collegewerkprogramma 2006-2010 staat diversiteit van het Schiedamse ambtenarenapparaat centraal. De samenstelling van het personeelsbestand zal een afspiegeling vormen van de Schiedamse beroepsbevolking. Dit betekent, dat allochtonen van niet-westerse afkomst, vrouwen en arbeidsongeschikten meer kans gaan maken op een baan bij de gemeente. Het voornemen is, dat in 2014 één op de vier medewerkers van niet-westerse afkomt is. Bij geschiktheid krijgen sollicitanten van allochtone herkomst dan ook voorrang bij vacatures. Kwaliteit blijft een rol spelen. Met deze beleidsnota wil het college van burgemeester en wethouders een statement neerzetten.

Rondvraag commissieleden
De heer Stam van de PvdA heeft gevraagd wat tot nu toe de acties zijn van het college naar aanleiding van de inventarisatie door omwonenden, die tijdens het werkbezoek van de gemeenteraad aan Nieuwland op zaterdag 13 oktober 2007 is overhandigd.

Burgemeester Verver gaat uitgebreid in welke op acties zijn ondernomen om de overlast rondom het metrostation Troelstralaan terug te dringen. De overige onderwerpen, die tijdens het werkbezoek aan de orde kwamen, worden door diverse gemeentelijke afdelingen opgepakt.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Plan van Aanpak en planning Stadsvisie / startnotitie De commissie vindt het prettig om in een vroeg stadium bij de planvorming te worden betrokken. De toekomstvisie van Schiedam moet breed gedragen worden door de Schiedamse bevolking, vindt de voorzitter van de gezamenlijke bewonersorganisaties, de heer Van Gestel. De heer Houtkamp (D66) wil dat naast de mensen die altijd hun zegje komen doen, ook anderen gestimuleerd worden om aan de voorbereidingen mee te doen. Mevrouw Hagen (Groen Links) hoopt dat het proces niet aan logheid en vertraging ten prooi valt. De heer Van Oosten (VVD) vindt dat de wethouder best nu al iets van zijn eigen visie mag prijsgeven. Wethouder Groene wil niet vooruit lopen op de inhoud van de toekomstvisie. Hij spreekt wel uit dat het Waterfront volgens hem een essentieel onderdeel van de Stadsvisie zal zijn. De heer Hekman (CDA) vraagt wanneer er terugkoppelingen zullen zijn naar de raad. De wethouder antwoordt dat er tussenrapportages zullen zijn.

Uitgangspunten bestemmingsplan Kethel
Op 14 januari is Het Stadserf in de wijk Kethel gehouden. Daarbij stond de nota van uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan op de agenda. De raadsleden hebben daar kunnen luisteren naar de opvattingen van de bewoners. Nu is de commissie aan de beurt om zich uit te spreken. Het sportpark Kethel is te klein voor het grote aantal sporters en kampt met een ernstig tekort aan parkeerplaatsen.

De heren Gouweleeuw (Leefbaar Schiedam) en Hekman (CDA) zien hierin reden om de voormalige landijsbaan bij het sportpark te trekken, tenzij er betere oplossingen kunnen worden gevonden. Mevrouw Hagen (Groen Links) en de heren Witjes (Groen Links) en Tolsma (SP) vinden dat geen goed idee. Met een gebouwde parkeervoorziening bij het zwembad Groenoord lijkt volgens de heren Houtkamp (D66) en De Ron (fractie de Ron) een oplossing in het vooruitzicht. De heer Dekker (AOV) ziet wel iets in een parkeergarage onder de voormalige landijsbaan. Als dat onder het Malieveld kan, kan het hier ook, vindt hij. Alle fracties willen dat het winkelcentrum Hof van Spaland en het Bachplein worden aangepakt. Over een uitbreiding met winkels is niet iedereen het eens, maar wel dat het voor een opknapbeurt hoog tijd is. Voor het oplossen van de parkeerproblemen moeten oplossingen worden verkend, waarvan een parkeergarage er één is.

Plan van Aanpak bestemmingsplan West
De heer Houtkamp (D66) vraagt zich af waarom hier niet dezelfde weg wordt bewandeld als bij Kethel. Hij vindt dat eerst de bewoners moeten kunnen zeggen wat ze op het hart hebben. Deze opvatting wordt door de andere fracties onderschreven. De heer De Boer (SP) zou liever eerst over een Stadsvisie beschikken, voordat bestemmingsplannen worden gemaakt. Het Plan van Aanpak bevat volgens mevrouw Ter Veer (PvdA) duidelijke uitgangspunten. Zij vindt dat goed is aangegeven hoe de burgers worden betrokken. Geconcludeerd wordt dat de commissie vindt dat er zo spoedig mogelijk een Stadserf wordt georganiseerd in de wijk, waarin gepraat wordt over de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan.

Milieu Effect Rapportage Schieveste
Namens de Bewonersvereniging Delflandseweg en de Vereniging van Eigenaren Hollandia spreekt mevrouw Schaeffer de commissie toe. De beide bewonersorganisaties vinden dat voor de MER een te beperkt gebied is onderzocht. De bewoners vrezen grotere overlast van lawaai en vieze lucht door de bouw van Schieveste. In plaats van een geluidsscherm pleiten zij voor het overdekken van de snelweg. Ze adviseren de commissie om zich te laten informeren door een gespecialiseerd ingenieursbureau. De commissie reageert daar positief op, al vindt men wel dat de ontwikkeling van Schieveste gewoon voort moet gaan. De heren Witjes (Groen Links) en Tolsma (SP) menen dat er meer milieumaatregelen kunnen en moeten worden genomen. De commissie adviseert wethouder Groene om een gesprek aan te gaan met de bewonersverenigingen Delflandseweg en Hollandia.