Gemeente Eindhoven

Persbericht 30 januari 2008

Interactieve website laat duurzame toepassingen op energiegebied zien

Duurzame Klimaatstad Eindhoven zet zichzelf op de kaart Begin januari heeft de Collegeraad unaniem ingestemd met de kaderstelling Duurzaamheid en Klimaatbeleid. De gemeente Eindhoven zal de komende vier jaar gaan inzetten op drie pijlers: âkwaliteit in bouwen en wonenâ, âklimaatbeleidâ en âduurzaam ondernemenâ. Deze beslissing maakt de weg vrij voor talloze ambitieuze projecten waarmee Eindhoven dé Duurzame Klimaatstad wil worden. Een project is de âKaart Duurzame Energie Voorzieningen Eindhovenâ. Deze digitale kaart is een TomTom voor iedereen in Eindhoven die meer wil weten over duurzame voorzieningen in de gebouwde omgeving of zijn duurzame gezicht wil tonen. Tijdens de European Sustainability Week, van 28 januari tot en met 1 februari, toont de gemeente Eindhoven deze kaart. Kaart Duurzame Energie Voorzieningen Eindhoven Deze interactieve kaart toont op een kleurrijke en beeldende manier waar in Eindhoven gebouwen met duurzame toepassingen staan. Door op een icoontje te klikken kan informatie opgevraagd worden over het gebouw en de duurzame toepassing(en). Niet alleen cijfers, maar ook het âideeâ achter het initiatief staat beschreven. Verder worden verschillende duurzame energievormen, zoals biomassa en warmte-koude opslag, op een heldere manier besproken. De interactieve kaart is gebruiksvriendelijk en kan vanaf woensdag 30 januari a.s. gevonden worden op: www.eindhoven.nl/energie. Bedrijven of organisaties die nog niet op de kaart staan, en ook duurzame toepassingen hebben, kunnen zich vrijblijvend aanmelden. De kaart is namelijk een âgroeimodelâ.
Duurzaam Bouwen in de Duurzame Klimaatstad
Een doel binnen de pijler âKwaliteit in Bouwen en Wonenâ is duurzaam bouwen (dubo) vanaf de beginfase in alle processtappen van het bouwproces te integreren. Naast het stimuleren van bouwpartijen, zal de gemeente ook zelf het goede voorbeeld geven door (nieuwe) gemeentelijke gebouwen zo duurzaam mogelijk in te richten. In de gemeente Eindhoven zijn de laatste jaren al talloze duurzame toepassingen aangebracht. Zo heeft de Technische Universiteit Eindhoven één van de grootste Warmte Koude Opslag van Europa, leveren 38 zonnepanelen energie aan het stadhuis en zwembad de Tongelreep verwarmt zijn water met behulp van een bio-energiecentrale.
Duurzaam Bouwen
Duurzaam bouwen is het ontwikkelen en beheren van de gebouwde omgeving met respect voor mens en milieu en is daarmee een onderdeel van de kwaliteit van deze gebouwde omgeving. Het doel is de milieubelasting tot een minimum terug te brengen bij het bouwen zelf, het gebruiken van die gebouwen en bij het ontdoen van gebouwen die niet meer voldoen. Naast energiebesparing heeft duurzaam bouwen nog andere voordelen: het kan kosten besparen en het leef- en werkklimaat in duurzame gebouwen is aangenamer en gezonder. Dubo is voor de gemeente een manier om de doelstellingen van het Verdrag van Kyoto te realiseren. Eindhoven ziet dubo daarom als een voorwaarde en een kwaliteitsaspect bij (nieuwe) gebouwen.
European Sustainability Week
Deze door Duurzame Energie Europa ondersteunde week moet bewustwording voor duurzame energie creëren en het energielandschap daadwerkelijk te veranderen. Duurzame Energie Europa is een initiatief van de Europese Commissie in het kader van Intelligente energie - Europa (2003-2006), het programma dat een bijdrage wil leveren aan de verwezenlijking van de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie op het gebied van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiëntie, schoon vervoer en alternatieve brandstoffen. In verschillende Europese steden worden allerlei initiatieven georganiseerd die in het teken van duurzame energie staan. Eindhoven toont haar duurzame gezicht met deze interactieve website.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail