Gemeente Zoetermeer

Kerstvakantie Zoetermeer: 2,7 miljoen aan schade

Vernielingen, brandstichting en vuurwerkoverlast onaanvaardbaar

Tijdens de kerstvakantie is er voor ruim EUR 2,7 miljoen euro aan schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen; `onaanvaardbaar' aldus het College van Burgemeester & Wethouders. Grootste schadepost is de afgebrande Vrije School: EUR 2,5 miljoen. Papierbakken, containers, scholen en straatverlichting zijn daarnaast de zwaarst getroffen objecten. Verder zijn vernielingen aangebracht aan sportzalen, speeltoestellen, verkeersborden, bomen en banken. Volgens verantwoordelijk wethouder Patrick van Domburg is het tijd dat ook in regionaal en landelijk verband alles uit de kast wordt gehaald om vernielingen en geweld volgend jaar te voorkomen. "Er moet een verbod komen op het zware vuurwerk en snelrecht voor diegenen die moedwillig vernielen of hulpverleners aanvallen. Het is niet meer uit te leggen aan al die Zoetermeerders die wel gezellig oud en nieuw vieren dat, ondanks alle acties van de gemeente, stadgenoten de eigen stad zo vernielen. Dit kost maar liefst EUR 22,50 per inwoner."

Het college van Zoetermeer vindt de enorme schadepost onaanvaardbaar en wil voor het komende jaar een hardere aanpak van vuurwerkoverlast. Zo overweegt het college mobiel cameratoezicht in te stellen in de kerstvakantie. Daarnaast wordt met het OM contact opgenomen over het toepassen van snelrecht. Andere mogelijkheden zijn preventief huisarrest voor notoire raddraaiers, een samenscholingsverbod voor die locaties waar veel overlast is en het op grotere schaal inschakelen van particuliere beveiliging. Daarnaast pleit het college voor een landelijk verbod op zwaar vuurwerk.
In Zoetermeer zijn tijdens de jaarwisseling vier incidenten geweest waarbij hulpverleners werden lastiggevallen bij het blussen van straatvuren en een brandende caravan. De brandweer werd uitgescholden en met vuurwerk bekogeld. Tijdens de jaarwisseling heeft de politie vijf personen aangehouden. Daarnaast zijn zeven jongeren doorverwezen naar bureau HALT. Door de dichte mist met oud en nieuw kon de politie vaak niet zien wie de wet overtrad.
Opvallend is de grote schade aan scholen. Naast het afbranden van de Vrije School, zijn er heel veel ruiten van scholen ingegooid of door vuurwerk vernield. Ook heeft het zwaardere vuurwerk ervoor gezorgd dat er in vergelijking met vorig jaar bijna twee maal zoveel schade is aan prullenbakken. De brandstichting in de kerstvakantie bij de stadsboerderij De Balijhoeve in Rokkeveen zorgde voor EUR 10.000 aan schade. Er zijn zes auto's in brand gestoken.
Door het afbranden van de Vrije School is Meerzicht de wijk met de grootste schade. Wordt de afgebrande school niet meegenomen dan is het de wijk Rokkeveen die er deze jaarwisseling met meer dan EUR50.000 aan schade negatief uitspringt. Het gaat hier vooral om vernielingen bij winkelcentrum De Vlieger en het gebied rondom de Houtsingel en het Fumahout. Het winkelcentrum in de wijk Buytenwegh kwam er als enige volledig ongeschonden uit.