Stadsdeel Zeeburg

Inspraak herinrichting openbare ruimte Timorplein

30 januari 2008
Van 30 januari tot en met 12 maart 2008 is het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte an het Timorplein vrijgegeven voor inspraak.

Het Timorplein is een centraal gelegen plein in het noord-westkwadrant van de Indische Buurt. De huidige inrichting van het Timorplein is verouderd en sluit niet meer aan bij de gebruikseisen. Het is een plein waar veel gespeeld wordt en een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners.

Op het plein staat een beeldbepalend gebouw. Vroeger was dit de ambachtschool, later een ROC, maar sinds een aantal maanden heeft het gebouw een flink aantal nieuwe 'bewoners'. Op 2 september 2007 openden een hostel (Stayokay), een bioscoop, theaterzaal, een café-restaurant (Studio K), het buurtgerichte digitale trapveld Cybersoek, het International Institute for Research and Education (IIRE) en een aantal zelfstandige kleinschalige ondernemingen hun gerenoveerde deuren. Ook deze nieuwe functies in het gebouw vragen om een herinrichting van de openbare buitenruimte.

Door alle veranderingen op en rond het plein heeft het Dagelijks Bestuur besloten tot het maken van een nieuw ontwerp voor de openbare ruimte.

Wat kunt u nog betekenen in het ontwerp: inspraak

Vanaf 23 januari 2008 ligt het voorlopig ontwerp Timorplein ter inzage in het publiekscentrum van het stadsdeelkantoor. Ook is er een minitentoonstelling over het herinrichtingsplan, in de vorm van informatiepanelen en een maquette. Deze zijn in de ontvangsthal van het stadsdeelkantoor te zien. Vanaf 23 januari is een periode van zeven weken van start gegaan, waarin belanghebbenden hun zienswijze op het voorlopig ontwerp Timorplein kunnen indienen bij het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg. Zienswijzen kunnen worden gestuurd aan:

Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg
Postbus 380
1000 AJ Amsterdam

Uw zienswijzen dienen uiterlijk op 12 maart 2008 ontvangen te zijn door het Dagelijks Bestuur.

Op dinsdag 12 februari 2008 wordt er een spreekuur gehouden, waarvoor belanghebbenden zich kunnen aanmelden om hier hun zienswijze op het voorlopig ontwerp mondeling te geven. U kunt zich aanmelden voor dit spreekuur bij mevrouw D. van Wageningen of mevrouw M. Muller van de afdeling Projecten via telefoonnummer (020) 608 0711 of per e-mail via info@zeeburg.amsterdam.nl. Er wordt met u een afspraak gepland op 12 februari tussen 17.00 en 19.00 uur. De mondelinge zienswijzen worden in een verslag opgenomen, dat onderdeel uit zal maken van de zogenaamde Nota van Beantwoording.

Maquette Timorplein

Hoe gaat het verder?

De zienswijzen op het voorlopig ontwerp worden gebundeld in de Nota van Beantwoording. Tegelijkertijd worden de eventuele wijzigingen op het voorlopig ontwerp doorgevoerd, wat resulteert in het Definitieve Ontwerp Timorplein. De Nota van Beantwoording wordt samen met het definitieve ontwerp ter besluitvorming aangeboden aan de stadsdeelraad. Naar verwachting zal de raad in mei 2008 besluiten over het definitieve ontwerp.

Voorlopig Ontwerp Timorplein

De ontwerpopgave voor het Timorplein is ingewikkeld. Vanuit de nieuwe functies in het gebouw is een inrichting met grootstedelijke allure gewenst. Het Timorplein is ook een buurtplein, waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Deze tegenstelling in functies en de uiteenlopende belangen van betrokken partijen, bepalen het ontwerp in de basis. Het uitgebreide pakket aan eisen en wensen die de verschillende functies van het plein met zich meebrengt, betekent een enorme ruimteclaim op een beperkt pleinoppervlak. Uitgangspunt voor de nieuwe inrichting is dan ook: er moeten keuzes worden gemaakt, niet alles kan een plek op dit plein krijgen. De openbare ruimte wordt geschikt gemaakt voor een mix van functies. Spelen en verblijven zijn daarbij belangrijk.

Terras Timorplein

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Op 9 mei 2007 is tijdens een informatiebijeenkomst de aftrap gedaan voor de herinrichting van de openbare ruimte van het Timorplein. Bewoners en belanghebbenden kregen hier de ruimte om hun wensen en suggesties voor de herinrichting te uiten. Na die tijd is er veel gebeurd.

Zo gaven betrokken buurtbewoners zich op, om mee te denken in het ontwerpproces. Zij hebben in een viertal bijeenkomsten gereageerd op de voorstellen en keuzes die het landschapsarchitectenbureau Lodewijk Baljon hen voorlegde. Ook zijn een aantal maatschappelijk betrokken instanties betrokken bij de nieuwe inrichtingsplannen en is er bij de ondernemers van het gebouw Timorplein gepeild of de nieuwe inrichting aansluit bij de bedrijfsvoering van hun ondernemingen. Naar aanleiding van de verschillende consultatierondes heeft het landschapsarchitectenbureau een prachtig ontwerp gemaakt, waarin de wensen van de bewoners en ondernemers van het Timorplein goed tot hun recht komen.

Het afgelopen half jaar zijn de ideeën, wensen en eisen van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden omgevormd tot een inrichtingplan voor de openbare ruimte van het Timorplein. Het voorlopige ontwerp voor het Timorplein was vanaf 21 december 2007 te zien in een minitentoonstelling in de ontvangsthal van het theater en de bioscoop bij Studio K. Ook is het voorlopig ontwerp te zien via deze presentatie.

Op dinsdag 15 januari 2008 is het voorlopig ontwerp Timorplein uitvoerig toegelicht door het landschapsarchitectenbureau tijdens een informatieavond voor de buurtbewoners en andere belanghebbenden. Een week later, op dinsdag 22 januari 2008, werd het voorlopig ontwerp Timorplein gepresenteerd op de Politieke Avond, waarbij de raadsleden, bewoners en belanghebbenden aanwezig waren.
Bewoners luisteren naar de presentatie van het voorlopig Ontwerp Timorplein door de landschapsarchitect op de informatiebijeenkomst bij Stayokay
Bewoners luisteren naar de presentatie van het voorlopig Ontwerp Timorplein door de landschapsarchitect op de informatiebijeenkomst bij Stayokay

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.