Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Storm op komst
30 januari 2008 - Het KNMI verwacht donderdag en vrijdag zeer onstuimig weer. Langs de kust gaat het stormen uit het zuidwesten met ook landinwaarts zware windstoten. Blijf de berichten volgen! Waarschuwingen Europa op www.meteoalarm.eu.
In Roodeschool hing de windzak er woensdagochtend nog rustig bij (foto: Jannes Wiersema)
In Roodeschool hing de windzak er woensdagochtend nog rustig bij (foto: Jannes Wiersema)
De storm gaat vergezeld van regen en vrijdag kan er ook natte sneeuw vallen. De storm hangt samen met een bijzonder actieve depressie die donderdag over de Noordelijk Noordzee koerst. Boven zee komt een zware storm te staan. Ook het zuiden van Scandinaviƫ en Duitsland krijgen te maken met de storm. De stormdepressie zorgt in Duitsland voor een korte terugkeer van de winter: in de middelgebergten wordt tot vrijdagmiddag al 20 cm sneeuw verwacht en vooral in de nacht van donderdag op vrijdag worden hier door storm en sneeuwbuien problemen verwacht in het verkeer.

De laatste keer dat het in ons land stormde was 2 december, toen langs onze kust korte tijd windkracht 9 werd bereikt. Op 9 november 2007 kreeg Europa te maken met de eerste herfststorm, die geschiedenis maakte door de zeer hoge waterstanden. Ook op 11 en 18 januari 2007 kwam het in ons land tot storm met zeer zware windstoten, op 18 januari woedde langs onze kust zelfs enige tijd een zware storm, windkracht 10 (zie onder nieuws).

Eerste uitgave: 30-01-08