Nieuw-Vlaamse Alliantie


Inburgering in gescheiden taalklassen is contradictio in terminis (30/01/08)

Op een aantal plaatsen in Vlaanderen biedt men lessen Nederlands tweede taal (NT2) in gescheiden klassen aan. Volgens Vlaams Parlementslid Gino De Craemer (N-VA) geeft men hiermee een verkeerd signaal. De geloofwaardigheid en de doelstellingen van het inburgeringsbeleid worden hierdoor immers ondermijnd.

Minister Vandenbroucke bevestigde op een schriftelijke vraag van Gino De Craemer dat onder meer in Antwerpen soms aparte lessen NT2 worden aangeboden aan mannen en vrouwen en dit vanwege de specifieke culturele achtergrond. Volgens de minister is dit te rechtvaardigen omdat enkel en alleen het aanbieden van de cursus Nederlands in een aparte vrouwenklas de drempel in die mate kan verlagen dat ze er toch aan (mogen) deelnemen.

Het aanbieden van taalonderwijs in gescheiden klassen valt echter onmogelijk te rijmen met het inburgeringsbeleid dat de Vlaamse regering sinds 2003 voert. Dit beleid heeft tot doel nieuwkomers in staat te stellen actief deel te nemen aan onze samenleving. Via het inburgeringstraject willen we nieuwkomers kennis laten maken met onze taal (via de cursus NT2), onze Westerse waarden en normen (via de cursus Maatschappelijke Oriëntatie) en onze arbeidsmarkt (via de cursus Loopbaanoriëntatie).

De Commissie Bossuyt boog zich in het kader van de cursus Maatschappelijke Oriëntatie over de vraag welke normen en waarden onze samenleving nu eigenlijk kenmerken. Ze schoof een aantal basisprincipes naar voren: het respecteren van diversiteit, de gelijkwaardigheid van alle mensen, de scheiding tussen religie en overheid, de vrijheid van meningsuiting en de gelijkheid tussen man en vrouw zijn volgens de eindconclusie fundamentele waarden die iedereen dient te respecteren en waaraan niet kan worden getornd. Dat deze normen en waarden, die men in de cursus Maatschappelijke Oriëntatie tracht mee te geven, tijdens de lessen NT2 niet worden nageleefd, is volgens Gino De Craemer dan ook onbegrijpelijk.

En wat dan met het argument dat dit het enige instrument is om ze te bereiken? Voor wie er een inburgeringsplicht bestaat, klopt dit argument alvast niet. De doelgroep van de verplichte inburgeraars werd trouwens fors uitgebreid, met name naar oudkomers die al langer dan 12 maanden in België verblijven en een uitkering of leefloon trekken. Bovendien wordt op 1 september het administratieve boetesysteem ingevoerd. Hiermee wordt de inburgeringsplicht eindelijk ook afdwingbaar. De enige groep die nu nog verleid zou kunnen worden met een apart aanbod voor vrouwen, zijn de allochtone vrouwen die al meer dan één jaar in België verblijven en niet leven van een uitkering.

Opvallend is ook dat er geen overleg werd gepleegd tussen minister Keulen, bevoegd voor inburgering en minister Vandenbroucke, bevoegd voor het (volwassenen-) onderwijs. Minister Keulen deed twee weken geleden in de commissie Inburgering nochtans de volgende, gespierde uitspraak: In onze samenleving hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten. Vrouwen hebben dezelfde talenten en kunnen voluit voor een carrière kiezen. Ze kunnen ook beslissingen in functie van de toekomst van hun kinderen nemen. We zullen hier nooit een millimeter van afwijken. Gemengde activiteiten maken hier inherent deel van uit. Dat is een regel in onze samenleving. Volgens Gino De Craemer is dit het enige juiste standpunt en is het daarenboven hoogst merkwaardig vast te stellen dat de felste tegenstanders van het gescheiden onderwijs in het secundair onderwijs nu de grootste verdedigers zijn om het wél te tolereren in het volwassenenonderwijs.

Gino De Craemer zal de bevoegde ministers hierover vandaag in het Vlaams Parlement interpelleren.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be