Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

30-01-2008

Twee prestigieuze ERC-subsidies voor onderzoekers Hubrecht Instituut-KNAW

Twee onderzoekers van het Hubrecht Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ontvangen een prestigieuze Starting Grant van de European Research Council (ERC). De Europese subsidie wordt toegekend aan René Ketting (1971) en Marcel Tijsterman (1969), voor hun onderzoek naar respectievelijk 'De rol van kleine RNA-moleculen in het verpakken van genen' en 'Het effect van DNA-schade op de ontwikkelingsbiologie'. Dit is het eerste jaar dat de ERC Starting Grants worden toegekend.
De ERC Starting Grants zijn bedoeld om excellente onderzoekers die tussen de 2 en 9 jaar geleden zijn gepromoveerd te ondersteunen bij het opzetten van een eigen onderzoekslijn. De onafhankelijke Scientific Council van de ERC heeft deze subsidie ontwikkeld als een eerste initiatief binnen de ERC, omdat financieringsmogelijkheden van jonge onderzoekers beperkt zijn in deze belangrijke fase van hun carrière. Voor deze eerste subsidieronde zijn ruim 9000 aanvragen ingediend uit verschillende wetenschapsgebieden, waarvan nu twee procent wordt gehonoreerd.

Onderzoek dr. René Ketting
Regulatie van genactiviteit vindt grotendeels plaats door veranderingen in de verpakking van genen, de chromatinestructuur. Ondanks het feit dat al redelijk bekend is hoe chromatine genactiviteit kan beïnvloeden, is het nog volledig onduidelijk hoe dergelijke structuren worden opgezet. Vooral in de geslachtscellen is dit een groot raadsel omdat de hele structuur in die cellen wordt gereset. Uit recent onderzoek blijkt dat kleine RNA-moleculen (piRNAs) daarbij een rol kunnen spelen. René Ketting gaat met behulp van de ERC-subsidie verder uitzoeken welke rol piRNAs spelen bij het resetten van het genoom in de geslachtscellen.

Onderzoek dr. Marcel Tijsterman
De groep van Marcel Tijsterman ontwikkelt nieuwe technologie die het mogelijk maakt factoren te identificeren die ons DNA beschermen tegen diverse typen schadelijke effecten, zoals chromosoombreuken als gevolg van röntgenstraling. Hierbij staat het modelorganisme C. elegans centraal omdat in dit organisme alle genen systematisch (dus één voor één) kunnen worden getoetst in recent ontwikkelde transgene diermodellen. Tevens zal uitgebreid worden bekeken hoe zowel de nieuw geïdentificeerde als de reeds bekende DNA herstelfactoren opereren in de context van een ontwikkelend dier.

Prof. dr. Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut-KNAW: 'Deze persoonsgerichte subsidie is een heel effectieve manier om vernieuwend ambitieus onderzoek te stimuleren. We zijn er in het Hubrecht Instituut bijzonder trots op dat twee van onze groepsleiders deze prestigieuze internationale subsidie zullen ontvangen.'


--------------------