Bahà'í-gemeenschap in actie voor gevangen jonge bahà'ís in Iran

30/01/2008 12:33



Bahà'í-gemeenschap Nederland



Den Haag, 30 januari 2008

De Nederlandse bahà'í-gemeenschap heeft haar grote bezorgdheid uitgesproken over het lot van drie jonge Iraanse bahà'ís, die sinds eind november gevangen worden gehouden in een gevangenis in Shiraz. Per brief is het ministerie van Buitenlandse Zaken hiervan op de hoogte gesteld en gevraagd om bij de Iraanse autoriteiten aan te dringen op directe vrijlating van de drie bahà'ís. Het Bahà'í-geloof is de jongste wereldgodsdienst en inmiddels na het christendom de meest verspreide religie ter wereld. In Iran wordt het geloof niet erkend en worden bahà'ís al jarenlang stelselmatig vervolgd.

De drie jonge Iraanse bahà'ís - Haleh Roohi (29), Sasan Taqva (32) en Raha Sabet (33) - zijn het afgelopen jaar in november gevangen gezet. Zij behoren tot een groep van 53 bahà'ís in Shiraz, die in 2006 werd gearresteerd. De autoriteiten beschuldigden de bahà'ís van verspreiding van hun geloof, hetgeen in Iran is verboden. Feitelijk was er geen sprake van verspreiding van het geloof, maar werkten de Iraanse bahà'ís aan programma's voor sociaal-economische ontwikkeling, met name gericht op kansarme kinderen. Uit principe gebruiken bahà'ís hun sociaal-economische ontwikkelingsactiviteiten niet voor het bekendmaken van het Bahà'í-geloof. De Iraanse rechtbank oordeelde evenwel dat er sprake was van indirect onderricht van het geloof en op basis daarvan volgden gevangenisstraffen.

Nadat in augustus afgelopen jaar uitspraak werd gedaan, zijn alle 53 bahà'ís tegen de vonnissen in beroep gegaan. Het nu opnieuw gevangen genomen drietal werd in november opgesloten, nog voordat de uitspraak in hoger beroep werd vrijgegeven. Dit wordt als hoogst ongebruikelijk beschouwd. Zij hebben geen juridische bijstand en mogen slechts één keer per week bezoek van directe familieleden (ouders, broers en zusters) ontvangen gedurende drie minuten. Een glazen wand scheidt gevangenen en bezoekers. Zij spreken met elkaar via de intercom. De gevangenen worden geblinddoekt de bezoekersruimte binnengebracht en worden na drie minuten ook weer geblinddoekt teruggebracht.

De Nederlandse bahà'í-gemeenschap heeft in een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag haar afkeuring over de actie van de Iraanse autoriteiten uitgesproken. Verwezen wordt ook naar een recente verklaring die is uitgegeven door de Department of State in de Verenigde Staten. Daarin wordt een oproep gedaan aan de Iraanse autoriteiten om alle personen vrij te laten, die zonder behoorlijk proces gevangen worden gehouden.

Verklaring Department of State: http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2008/jan/99632.htm

Amnesty International: http://www.amnesty.org/en/report/info/MDE13/017/2008

Foto's van de drie betrokken gevangenen zijn te vinden in de bijlagen.

Voor meer informatie:
Marga Martens
tel. 06-51585302
nsa@bahai.nl





http://www.bahai.nl