Ministerie van Defensie

ACTUEEL

30-01-2008 11:56

COMMANDO-OVERDRACHT IN URUZGAN

Foto: ministerie van Defensie - Kolonel Van Harskamp wil de werkwijze van zijn voorganger voortzetten

Kolonel Nico Geerts heeft vandaag het commando over de Task Force Uruzgan overgedragen aan zijn opvolger kolonel Richard van Harskamp. Geerts neemt afscheid van een bewogen periode waarin veel is gebeurd.

Nico Geerts voerde de afgelopen zes maanden het bevel over de Nederlandse troepen in het Zuid-Afghaanse Uruzgan. Hij is van mening dat je de missie door een Afghaanse bril moet bekijken om te zien dat er veel is bereikt. âTerwijl je in het ene dorp aan het vechten bent, werk je even verderop in een ander dorp aan infrastructuur en gezondheid. Je moet vechten als het moet en opbouwen als het kanâ, zo zegt hij volgende week in een interview met de Defensiekrant.

Onder zijn bevel werd de grote operatie Spin Gahr uitgevoerd. Naast successen waren er ook grote dieptepunten. Tijdens zijn commando kwamen naast vijf Nederlanders, ook Australische en Afghaanse collegaâs om het leven. âDe enige manier om de slachtoffers, onze collegaâs, en hun nabestaanden te gedenken en te eren is dat af te maken waar ook zij aan begonnen waren: deze missie tot een goed einde brengenâ, aldus de vertrekkend commandant.

Geerts bedankte zijn collegaâs van de Task Force Uruzgan.âVoor alles wil ik zeggen dat ik trots ben op deze Task Force. Trots op het feit dat we gedurende deze moeilijke en soms gevaarlijke missie aantonen dit aan te kunnen. Als scheidend commandant denk ik dat onze missie op koers ligt. Het zijn kleine stappen voorwaarts, maar ze zijn er en worden gezet. Nederland kan, nee moet, trots zijn op jullie. Ik denk ook dat het zo isâ, aldus Geerts.

Foto: ministerie van Defensie - 'Itâs all about the Afghan people'

Kolonel Geerts onderstreepte dat de militairen niet moeten vergeten waar ze het allemaal voor doen. âLaten we ons zelf altijd voorhouden: Itâs all about the Afghan people. Het overgrote deel van de Afghaanse bevolking is zeer blij met onze aanwezigheid en inzet. Ook zij zijn trots op ons, omdat wij van ver komen, uit een andere cultuur, om hier te werken en ons leven te riskeren voor een betere toekomst voor hen.â

Geerts opvolger Van Harskamp roemde in zijn speech zijn voorganger en zijn staf voor het uitstekende werk dat zij samen met de mannen en vrouwen van de Task Force hebben verricht. âDe komende periode wordt een uitdagende, maar ook een veelbelovende periode.â De nieuwe commandant verklaarde dat hij de werkwijze van zijn voorganger graag wil voortzetten. âDe ontwikkeling van de Afghaanse overheid gaat gestaag verder. Een stabiel bestuur biedt goede vooruitzichten voor een stijging van het aantal ontwikkelingsprojecten van zowel de Afghaanse overheid als onafhankelijke hulporganisaties.â

Bij de commando-overdacht waren onder anderen de ondercommandant van RC-South, brigadegeneraal De Jonge, de commandant van het contingentscommando in Kandahar, brigadegeneraal In ât Veld en de commandant van de 4e ANA-brigade aanwezig. Ook gouverneur Hamdam van Uruzgan woonde de ceremonie bij.

Een uitgebreid interview met kolonel Nico Geerts kunt u lezen in de Defensiekrant nr. 5 , op deze site te downloaden vanaf donderdag 7 februari.