Gemeente Hengelo

De Twentse aanpak tijdens Conferentie Nieuw Ondernemerschap

Wethouder Bert Otten van sociale zaken, werk en startersbeleid lichtte donderdag 24 januari j.l. tijdens de conferentie Nieuw Ondernemerschap de Twentse aanpak richting allochtone ondernemers toe. De conferentie werd georganiseerd door de minisisters van VROM (Wonen, Wijken, Inburgering), EZ en SZW in de voormalige Van Nelle fabriek in Rotterdam.

Minister Vogelaar zei bij de opening dat zij kansen ziet om inburgering te koppelen aan ondernemerschap onder de nieuwe Nederlanders. Verder brak zij een lans voor een laagdrempelige vorm van dienstverlening aan ondernemers in de wijken

Aanpak in Hengelo

De conferentie moest nieuwe ideeën opleveren om succesvol ondernemen onder allochtonen te bevorderen. De gemeente Hengelo gaat dat via de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ Twente) aanpakken. In het eerste half jaar van 2008 zijn drie extra allochtone adviseurs aangesteld die allochtoon ondernemerstalent gaan opzoeken in de wijken en netwerken. Doel is om ook deze groep bekend te maken met het uitgebreid ondersteuningsaanbod van ROZ Twente voor startende en bestaande ondernemers. De ingezette wijkaanpak past daar prima in. De adviseurs besteden speciaal aandacht aan de financieringsopzet van allochtone bedrijven. Ook hier zijn nog veel verbeteringen aan te brengen met behulp van bestaande regelingen.

In het panel, dat onder leiding stond van Humberto Tan, werd benadrukt dat ook CWI en UWV hun klanten gaan wijzen op de mogelijkheden van zelfstandig ondernemerschap, speciaal onder de nieuwe Nederlanders.