Gerechtelijke organisatie

Ook in hoger beroep vrijspraak uitbuiting illegale Chinezen

's-Hertogenbosch, 30 januari 2008 - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vanochtend twee mannen vrijgesproken van onder meer het uitbuiten van illegalen in een Chinees restaurant in Eindhoven. Wel werd een van hen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk) voor het uit winstbejag verschaffen van onderdak aan illegalen.

Met de eerste rechter is het hof van mening dat voor een bewezenverklaring sprake moet zijn van een zeker initiatief en actief handelen van de daders waarbij doelbewust misbruik wordt gemaakt van de zwakkere/ kwetsbare positie van slachtoffers. Het gerechtshof stelt dat niet kan worden gezegd dat de verdachten actief hebben gehandeld om de illegale Chinezen te benaderen of te overreden in het restaurant te komen werken. Ze hebben veeleer gereageerd op verzoeken - en in een aantal gevallen zelfs op smeekbedes - van de Chinezen.

Net als de rechtbank overweegt het gerechtshof dat er weliswaar sprake was van een maatschappelijk ongewenst geachte arbeidssituatie door lange werkdagen (elf tot dertien uur), vijf vrije dagen per maand, meerdere bedden op een slaapkamer en een inkomen tussen de 450 euro en 800 euro per maand, maar dat brengt nog niet mee dat er sprake was van een uitbuitingssituatie zoals bedoeld in artikel 273f Wetboek van Strafrecht. Daarbij neemt het hof in aanmerking dat niet is gebleken dat de werkomstandigheden op zichzelf (los van de lengte van de werkdagen) slecht waren, het verdiende inkomen geheel ter vrije beschikking stond van degene die het kreeg - kost en inwoning waren gratis- en dat van geen van de Chinezen kan worden gezegd dat zij in hun situatie redelijkerwijs geen andere keuze hadden dan te werken en/ of te verblijven in het Chinese restaurant.

LJ Nummers

BC2999
BC3000

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 30 januari 2008 Naar boven