Gemeente Alphen aan den Rijn

voor Veilige Scholen

Extra aandacht voor Veilige Scholen

De gemeente gaat samen met de politie, het Openbaar Ministerie, bureau Halt en Alphense scholen extra aandacht besteden aan de schoolveiligheid. Daarvoor hebben de partijen de samenwerking, die sinds 2000 van kracht is, geactualiseerd. Nieuw onderdeel in het geactualiseerde convenant is een systeem voor incidentenregistratie. Doel van de samenwerking is het voorkomen en bestrijden van overlast, vandalisme en crimineel gedrag op en rond de scholen. Daarnaast gaat het om het creëren van een veilig schoolklimaat in en om de Alphense scholen van Voortgezet onderwijs en het ID college. Nieuwe partner is de Parkschool.

In september 2000 is er tussen het Alphense Voortgezet Onderwijs, het ID college, de politie Hollands Midden, bureau Halt, het Openbaar Ministerie en de gemeente Alphen aan den Rijn een samenwerkingsovereenkomst Veilige School afgesloten. In de tussenliggende periode is er veel gebeurd op het gebied van schoolveiligheid. Na 7 jaar waren partijen het erover eens dat de samenwerkingsovereenkomst vernieuwing behoefde. Op 30 januari is het nieuwe convenant ondertekend.

De partijen spreken af dat zij een herkenbaar veiligheidsbeleid voeren op en rond de Alphense scholen. Trends, tendensen en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de veiligheid in en rondom scholen wordt continu in beeld gebracht. Iedere partij zal actief met informatie en actuele themas aan de slag gaan, waardoor de mogelijkheid ontstaat meer preventief aan de slag te gaan. Belangrijk onderdeel in de nieuwe manier van werken is dat scholen elkaar moeten laten zien wat zij doen aan veiligheid op school. Ook geeft de overeenkomst aan waar belangen van partijen elkaar raken. Bijvoorbeeld wanneer scholieren zich in openbare ruimten misdragen.

Taken en Verantwoordelijkheden

* De scholen zijn verantwoordelijk voor (de uitvoering van) het veiligheidsbeleid binnen de school en de implementatie van een incidentenregistratie. Zij gaan o.a. ouders en leerlingen informeren over het beleid en de afhandeling van de veiligheidsincidenten.

* De politie heeft per school een contactfunctionaris aangesteld, die preventief contact houdt met de school en afspraken maakt over de manier waarop aangiften over strafbare feiten gedaan kunnen worden.

* Het OM geeft op verzoek van de scholen voorlichting en advies over preventie en repressieve activiteiten bij vandalisme en criminaliteit. Ook zorgt het OM ervoor dat strafzaken zo spoedig mogelijk worden afgedaan.

* Bureau Halt geeft voorlichting op de scholen over o.a. jeugdcriminaliteit, normen en waarden, groepsdruk, gevolgen van gedrag, digipesten, overlast & respect, vuurwerk of andere actuele vragen of problemen in de buurt, op school of in de klas.
* De gemeente coördineert het project Veilige School en bewaakt de samenhang. Het formuleren van beleid ten aanzien van de Veilige School wordt in nauwe samenwerking met de scholen gedaan. Daarnaast adviseren en ondersteunen de leerplichtambtenaren de scholen bij de aanpak van (het voorkomen van) schoolverzuim en het voortijdig schoolverlaten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn