Gemeente Leeuwarden

HCL HCL

Gemeente stelt monumentale lijst samen

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-01-2008) De gemeente Leeuwarden is begin december gestart met het voordragen van nieuwe monumenten. De gemeenteraad van Leeuwarden heeft eind 2006 besloten dat er naast een rijksmonumentenlijst ook een gemeentelijke monumentenlijst moet komen.
Tussen nu en eind 2009 worden honderden objecten onder de loep genomen. Uiteindelijk worden ongeveer 350 objecten bijzonder genoeg gevonden en monument verklaard. Veel mensen denken bij het woord monument alleen aan huizen, winkels, kerken en boerderijen. Toch kunnen ook standbeelden en gevelstenen voor bescherming worden voorgedragen.

De afdeling Monumentenzorg van de gemeente onderzoekt alle kandidaat-monumenten. Iedereen die als kandidaat wordt voorgedragen ontvangt van de gemeente schriftelijk bericht. Het bijzondere is dat voor het eerst ook objecten uit de zogeheten wederopbouwperiode worden voorgedragen. Deze periode startte na de tweede wereldoorlog en eindigde rond 1965. Een speciaal samengestelde monumentencommissie buigt zich over alle kandidaten en besluit wie wel en niet op lijst komt.

Iedereen die al een monument bezit, hoort ongetwijfeld vaak het misverstand dat het pand `op slot' wordt gezet en er geen spijker meer in de muur mag. Een monumentale status betekent wel dat, in geval van bijvoorbeeld een verbouwing, de eigenaar zorgvuldig met het pand omgaat. Het zou toch zonde zijn dat datgene wat het pand zo uniek maakt verloren gaat. Velen kunnen vast de ingrijpende aanpassingen in "hippe jaren 70" nog wel herinneren. Al snel weer ouderwets, maar toen waren alle authentieke details al voorgoed verloren. Voorop staat dat eigenaren met veel trots en plezier in hun pand wonen, op een manier die bij de huidige tijd past.