Gemeente Leeuwarden

Bouw Advanced Photovoltaïc Applications van start

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-01-2008) Marga Waanders, wethouder Economische Zaken, heeft 29 januari de eerste paal geslagen van het research centre/productie faciliteit voor zonnecellen van het bedrijf APA (Advanced Photovoltaïc Applications) in Leeuwarden.
APA is een onderneming die zonnepanelen, touchscreens en LCD schermen gaat produceren. In Leeuwarden krijgt APA BV de mogelijkheid nieuwe technologie te ontwikkelen op laboratoriumschaal en vervolgens te produceren.

Het gunstige investeringsklimaat, de proactieve houding van de stad ten opzichte van zonne-energie (Frisian Solar Challenge) en de kennispositie op dat gebied van het Cartesius Instituut met Fryseps (FRYsian Solar Energy Products and Services) speelde een belangrijke rol. De door verschillende partijen geboden mogelijkheid op het gebied van partnering, financiering, advisering en huisvesting is uniek te noemen en heeft voor APA de doorslag gegeven. Naast Leeuwarden had APA eveneens Rotterdam als mogelijke vestigingsplaats.

Het bedrijf, dat nu nog gevestigd is in Bleiswijk, claimt een nieuwe technologie ontwikkeld te hebben waarmee zonne-energie kan concurreren met gangbare stroom. Alle zuid-gerichte daken kunnen dan uitgerust worden met zonnepanelen voor een lagere prijs per kWh dan de 17 eurocent per kWh die momenteel gemiddeld betaald wordt voor energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. De komst van het bedrijf levert per direct 50 arbeidsplaatsen op, wat op termijn kan oplopen tot 350 à 500 arbeidsplaatsen.