Partij van de Arbeid

Wilde dieren horen niet in circus

30-01-2008 01:41

PvdA Tweede-Kamerlid Harm Evert Waalkens vindt wilde dieren in het circus achterhaald. Natuurlijk beleven veel mensen plezier aan hun circusbezoek, dat willen we ook zou houden. Er zijn ook zonder wilde dieren nog heel veel spannende dingen in het circus te beleven. Dierenwelzijn is een kwestie van beschaving.

Waalkens vervolgt: We hebben ook geen dansende beren meer op straat. Zo is ook het einde van het tijdperk dat wilde dieren in circussen te vinden zijn in zicht. Veel gemeenten vragen om een verbod op wilde dieren in het circus, maar onder de huidige regelgeving kunnen er geen lokale verboden worden opgelegd. Waalkens: De circustraditie kan prima zonder wilde dieren voortbestaan. Het grootste circus ter wereld, Cirque du Soleil, gebruikt geen dieren. Ook in Nederland zijn kwalitatief zeer goede circussen zonder wilde dieren. Maandag bleek dat een meerderheid in de Kamer voor een verbod op het houden van wilde dieren in circussen is.

Een verbod op wilde dieren zou betekenen dat er in het circus geen leeuwen, tijgers of krokodillen allerlei kunstjes meer doen. Dat kan nog wel met paarden, honden, en andere gezelschapsdieren. Paarden en honden kunnen in tegenstelling tot wilde dieren namelijk wel goed leven in het gezelschap van mensen.

De PvdA vindt dat dierenwelzijn een kwestie van beschaving is. Waalkens: We hebben als samenleving een collectieve verantwoordelijkheid voor het respectvol omgaan met dieren. Dat geldt voor commercieel gehouden dieren, voor gezelschapsdieren en voor dieren in het wild. De verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn ligt zowel bij de overheid, als bij het bedrijfsleven en de consument. De overheid moet normen vaststellen en toezien op de naleving.

Ook wil de PvdA dat dierenwelzijn expliciet wordt opgenomen in wet- en regelgeving. Waalkens: Er moet worden vastgelegd welke dieren wel en welke dieren niet gehouden mogen worden. Nertsenfokken moet bijvoorbeeld verboden worden, net als het gebruik van wilde dieren in circussen. Ook moet er een verbod komen op ingrepen die de intrinsieke waarde van het dier aantasten, zoals het onverdoofd castreren van biggen en het couperen van staarten.'