Socialistische Partij

ROOD voert actie tegen ophokplicht

30-01-2008 * Opgehokte leerlingen met een uitzendkracht als leraar. Met deze actie liet ROOD zien wat de negatieve effecten zijn van de ophokplicht. Na het protest volgde een debat in de Kamer waarin SP-Kamerlid Jasper van Dijk opriep tot een onderzoek naar een haalbare urennorm.

ROOD-bestuurslid Bob van Vliet: De ophokplicht leidt tot nutteloze lessen. Scholen kampen met een lerarentekort en ze hebben te weinig geld voor goed onderwijs. Dat laten we zien met onze actie, waarbij de leerlingen les krijgen van een uitzendkracht die zich uitgeeft voor leraar. Het enige wat hij doet is tijdschrijven, voor inhoud is geen ruimte. Kwantiteit gaat voor hem boven kwaliteit, net als bij de 1040-urennorm.

In het Kamerdebat hield Staatssecretaris Van Bijsterveldt vast aan de 1040-urennorm. Wel gaf zij aan de norm soepel te controleren. Daarnaast komt eind 2009 een onderzoek naar de uitvoerbaarheid van de omstreden norm. Volgens Van Dijk wordt daarmee erkend dat de norm niet goed functioneert. Goede regels hoef je niet soepel te controleren. Die zijn namelijk haalbaar. De huidige urennorm is onuitvoerbaar, zeker gezien het lerarentekort en de tekortschietende financiering. Op 12 februari stemmen de scholen over de houdbaarheid van de 1040-urennorm. Van Dijk verwacht dat de meerderheid van de scholen de norm dan zal verwerpen.


---