Centraal-Afrikaanse Republiek: Peul-mensen op de vlucht 30 januari 2008, Bossangoa - Het Peul-volk is trots op zichzelf en laat dat graag zien. Ze hullen zich in kleurige gewaden en prachtige kralenkettingen, zelfs als ze op de vlucht zijn.

Een Peul-meisje met extra voedzame biscuit, uitgedeeld door Unicef. Foto: Unicef/Holtz
Een Peul-meisje met extra voedzame biscuit, uitgedeeld door Unicef. Foto: Unicef/Holtz

Het is een wonder dat ze nog de kracht kunnen opbrengen om zich zo mooi te maken. De groep om wie het hier gaat, is verdreven door bandieten van de 'Coupeur de Route'-beweging die de regio Bozoum in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek terroriseren. De Peul- of Mbororo-mensen vormen voor de bandieten een aantrekkelijk doelwit. Vroeger leefden ze als nomaden, maar tegenwoordig hebben ze zich in dorpen gevestigd. Ze bezitten grote kuddes vee en zijn daardoor relatief welvarend; bij de Peul valt voor de bandieten dus heel wat te halen.

De gevluchte Peul-mensen verblijven aan de rand van Bossangoa in een schuur, die lekt als het regent. De groep bestaat voornamelijk uit vrouwen en kinderen. De meesten zijn al hun bezittingen kwijt en hadden onderweg geen voedsel en schoon water. "Ze namen alles mee wat in het zicht stond en belaagden en ontvoerden iedereen die niet tijdig kon ontkomen," zegt een van de vrouwen.

Bedelen om voedsel
Na dagen lopen arriveerden de vluchtelingen bij de schuur. Onder hen is Zinabu, die in gezelschap is van haar moeder en vier kinderen. Onderweg heeft ze moeten bedelen om voedsel te kunnen krijgen en nu bedekt ze haar gezicht, terwijl ze zichzelf heen en weer wiegt. Ze is ervan overtuigd dat haar vermiste man dood is.

Unicef en het Rode Kruis geven inmiddels hulp. Zinabu is met een van haar kinderen, dat ondervoed is, naar een therapeutisch voedingscentrum gestuurd. Het centrum, dat gesteund wordt door Unicef en haar partner 'Acion Contre Le Faim', is nog maar net open en is nu al volop in bedrijf.

De Peul-mensen hopen dat ze ooit weer naar hun dorp kunnen terugkeren, maar door het aanhoudende geweld is het niet waarschijnlijk dat dit op korte termijn zal gebeuren.