Gemeente Vlaardingen


Oudste Hollandse veldslag nagespeeld

30 januari 2008

Een ongekend groot aantal krijgers uit heel Europa komt in het weekend van 14 en 15 juni in Vlaardingen bijeen om de eerste grote veldslag uit de Hollandse geschiedenis na te spelen. Nog nooit eerder kwamen in Nederland zoveel strijders samen voor het naspelen van een veldslag. De slag vormt een belangrijk onderdeel van het historische evenement Terug naar Flardinga. Beleef het 11^e-eeuwse Vlaardingen.

Op 14 en 15 juni 2008 herleven oude glorietijden in het Vlaardingse Oranjepark. Krijgers uit Nederland, Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Polen, Tsjechië en Ierland komen met hun gezin en hun hele hebben en houwen naar Vlaardingen om de tijdelijke nederzetting Flardinga in het Oranjepark te stichten. Deze mensen gaan helemaal op in een levenstijl van duizend jaar geleden. Die sfeer komt terug in de wijze waarop zij zich kleden, hoe en wat ze koken, hoe ze werken, hoe ze hun werktuigen smeden, de handelswaar die zij op de markt aanbieden en nog veel meer. Bezoekers van het evenement kunnen in de nederzetting Flardinga zelf ervaren hoe de Vlaardingers duizend jaar geleden leefden. De grote blikvanger van het evenement is de opvoering van de beroemde slag bij Vlaardingen uit 1018, die de geboorte van Holland inluidde. De omvang van dit spektakel is voor Nederland ongekend: bijna 200 krijgers uit heel Europa zullen deelnemen aan de slag. Naast deze veldslag is er voor de bezoeker veel te beleven in de nederzetting Flardinga. De krijgers houden wapendemonstraties die jong en oud zullen boeien. Kinderen kunnen boogschieten en zelfs een heuse Vikingboot bekijken die helemaal uit Engeland is overgekomen. De koopjesjagers kunnen hun slag slaan op de historische markt, waar verschillende buitenlandse handelaren hun waren aanprijzen. Ook kan de bezoeker onder leiding van een deskundige gids een rondwandeling maken door Flardinga en uitleg krijgen over 11^e-eeuwse mode en het leven van duizend jaar geleden. Kortom, voor jong en oud zal er veel te beleven zijn in Flardinga! Wat het evenement extra bijzonder maakt, is dat het helemaal gratis is voor de bezoeker.

Terug naar Flardinga

Terug naar Flardinga is een initiatief van de Gemeente Vlaardingen en wordt uitgevoerd door de Stichting Zomerterras. De acteurs die het inhoudelijke deel van het evenement verzorgen staan onder leiding van de in Vlaardingen geboren K. Nieuwenhuijsen. Het historische evenement maakt onderdeel uit van het projectplan Graven in Vlaardingen. Een ander onderdeel van dit projectplan is een tentoonstelling over 11^e-eeuws Vlaardingen die vanaf 8 mei te zien zal zijn in het Visserijmuseum/ Vlaardings Museum. Voor de realisatie van dit projectplan heeft de gemeente een subsidie ontvangen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Het DeltaPORT Donatiefonds heeft een subsidie verstrekt voor het historische evenement Terug naar Flardinga.

Heroïsch verleden

Het projectplan Graven in Vlaardingen is opgezet na de ontdekking van 11^e-eeuwse begravingen in het oude stadshart. Het heeft tot doel om het 11^e-eeuwse Vlaardingen beter voor het voetlicht te brengen. Bij veel mensen is nog onbekend dat Vlaardingen zich in de 11^e-eeuw ontwikkelde tot de belangrijkste plaats van het graafschap dat vanaf 1101 Holland zou heten. Rond 1000 zwaaide graaf Dirk III in de contreien rond Vlaardingen de scepter. Graaf Dirk III was een leenman van de Duitse keizer die hier formeel de baas was, maar in de praktijk ging de graaf gewoon zijn eigen gang. Dirk III liet bij Vlaardingen een grafelijk hof en een burcht bouwen. Vanuit de burcht had hij controle over het scheepsverkeer dat van Engeland naar de keizerlijke handelsplaats Tiel voer. Graaf Dirk III liet deze schepen aanhouden en tol betalen. Dat deed hij met zoveel enthousiasme dat het handelsverkeer er zwaar onder leed. Tegenstanders van graaf Dirk III duidden hem dan ook aan als rover en spraken over plunderingen. Om de opstandige graaf aan te pakken, nam de Duitse keizer het besluit om een grote strafexpeditie naar deze uithoek van zijn keizerrijk te sturen en zijn eigengereide neef een halt toe te roepen. In de ochtend van 29 juli 1018 vertrok er onder leiding van hertog Godfried een grote keizerlijke vloot richting Vlaardingen. Graaf Dirk III wist echter met behulp van plaatselijke bewoners, de Vlaardingers, op heroïsche wijze de veldslag tegen het veel grotere keizerlijke leger te winnen. Hiermee vestigde graaf Dirk III zijn gezag in dit gebied. Geschiedschrijvers zien deze slag wel als het begin van de zelfstandigheid van Holland, zoals we ook op het standbeeld van Dirk III op de hoek van het Vlaardingse stadhuis kunnen lezen.