Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 30 januari 2007

30-1-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 29 januari.

Persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 29 januari 2007.

Gemeentelijk klimaatprogramma krijgt vervolg
Het college heeft de laatste voortgangsrapportage aan SenterNovem gestuurd. Hierin worden de inspanningen van de gemeente gerapporteerd in het kader van het gemeentelijk Klimaatprogramma 2004-2007 dat onder andere met Rijks subsidie mogelijk wordt gemaakt. In juli volgt het eindrapport. In totaal zijn 22 projecten in het programma opgepakt en (grotendeels) uitgevoerd. Zeven projecten werden samen met de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond, Ten Boer en Winsum uitgevoerd. Een hiervan is een onderzoek naar de mogelijkheden van energie uit biomassa. Andere projecten zijn o.a. voorlichting (film Al Gore, Milieugids); waterzijdig inregelen van gemeentelijke gebouwen; 100% groene stroom voor de gemeente; vaststellen duurzaamheidbeleid, duurzame alternatieven in de herstructurering en bevorderen duurzame bedrijventerreinen.

De gemeente wil de komende vier jaar opnieuw een Klimaatconvenant met het Rijk aangaan om een vervolg te geven aan de uitvoering van het duurzaamheidbeleid. De belangrijkste Delfzijlster themas zijn de gemeentelijke gebouwen en voorzieningen, woningen (energiebesparing nieuwbouw en renovatie) en duurzame energie.

Groen licht voor camping Klein Finland
Als het aan het college ligt wordt de gerepareerde Partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied-Camping Klein Finland volgende maand door de raad vastgesteld. Daarmee krijgt het plan om aan het Hondhalstermeer in Wagenborgen een kampeer/recreatieterrein te realiseren groen licht.
Op het terrein mogen maximaal 55 recreatiewoningen (chalets of stacaravans) worden geplaatst. Hiervan mogen er 16 een oppervlakte hebben tussen de 55 en 85 m2. Mits zij niet worden gebruikt voor permanente bewoning.
De bestemmingsplan herziening heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind 2002. Het plan is twee keer (maart 2005 en april 2007) op onderdelen afgekeurd door de provincie.

Delfzijl gaat deelnemen aan Wmo-monitor Groninger Gemeenten Het college heeft besloten om deel te nemen aan de Groninger Gemeenten Monitor (GGM). Dit is een instrument van het CMO (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling) waarmee gemeenten de effectiviteit van hun Wmo-beleid kunnen meten.
Door deelname aan de GGM slaat de gemeente twee vliegen in een klap. Zij hoeft dan niet apart een jaarlijks klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren en geen prestatiegegevens aan het ministerie van VWS aan te leveren. Beide worden in de monitor meegenomen. Bovendien kan met de monitor het Wmo-beleid tussentijds geëvalueerd worden en bijgesteld.

Vernieuwing buitenriool basisschool Sterre der Zee De gemeente heeft medewerking toegezegd voor het vernieuwen van de buitenriolering van de R-K basisschool Sterre der Zee in Delfzijl. De kosten hiervan bedragen 3.000. De school had gevraagd of de gemeente ook medewerking wilde verlenen aan vernieuwing van de rioolleidingen aan de binnenzijde van het gebouw. De scholen krijgen hiervoor echter jaarlijks een onderhoudsvergoeding van het Rijk. De vernieuwing van de buitenriolering valt onder een zogenaamde spoedprocedure omdat uitstel van het onderhoud niet verantwoord is.