Gerechtshof Arnhem


Heilig Land Stichting in gelijk gesteld

Arnhem, 30 januari - Vandaag heeft de rechtbank Arnhem uitspraak gedaan in een geschil tussen de Bisschop en het Bisdom van 's-Hertogenbosch als eisers en de stichtingen Heilig Land Stichting, Eerste Hulp Stichting der Heilig Land Stichting en Stichting Beheer Bijbels Openluchtmuseum als gedaagden. Volgens de rechtbank zijn de besluiten en overeenkomsten als gevolg waarvan de invloed van de Bisschop substantieel is beperkt geldig en behoren de goederen van de beide stichtingen aan die stichtingen en niet aan de R.-K. Kerk toe.

Het conflict tussen de Bisschop en de Heilig Land Stichting gaat over de exploitatie van het Bijbels Openluchtmuseum. Het bestuur van de Heilig Land Stichting en de directie van het Bijbels Openluchtmuseum hebben zich in de nota `Geloof in de Toekomst' uitgesproken over renovatie, vernieuwing en kwaliteitsverbetering. Zij hebben de identiteit van het museum omschreven als die van een dienstverlenende, educatieve instelling met een katholieke oorsprong en oecumenische betrokkenheid. Deze instelling verschaft informatie rond de Bijbel en drie monotheïstische godsdiensten, jodendom, christendom en islam, die hun oorsprong in het Midden-Oosten vinden. De Bisschop wil vasthouden aan het centraal stellen van de persoon van Jezus in het museum.

Op 6 juni 2002 is de Stichting Beheer Bijbels Openluchtmuseum opgericht. Een aantal overeenkomsten tussen deze stichting, de Heilig Land Stichting en de Eerste Hulpstichting hebben de exploitatie van het museum grotendeels buiten de invloedssfeer van de Bisschop gebracht. In deze procedure staan de vragen centraal of de besturen van de Heilig Land Stichting en de Eerste Hulpstichting deze overeenkomsten mochten sluiten en of de goederen van de Heilig Land Stichting kerkelijke goederen zijn. Op beide punten zijn de Heilig Land Stichting, de Eerste Hulpstichting en de Stichting Beheer Bijbels Openluchtmuseum in het gelijk gesteld.

LJ Nummer

BC3090

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 30 januari 2008 Naar boven