Gemeente Groningen



woensdag 30 januari 2008:
Groningen steunt uitgave boek scheepsramp Lübecker Bocht

De gemeente Groningen steunt met een financiële bijdrage de uitgave van het boek "De Ramp in de Lübecker Bocht - Nederlanders op de Cap Arcona, Thielbek en Athen". Met dit gebaar onderstreept het gemeentebestuur van Groningen zijn betrokkenheid bij de slachtoffers en de overlevenden van het voormalige Noord-Duitse concentratiekamp Neuengamme nabij Hamburg. In dat kamp zaten tijdens de oorlog ongeveer 250 Groningers gevangen. Van deze groep Groningers zijn 184 mensen in Neuengamme omgekomen, daaronder 14 slachtoffers ten gevolge van de ramp in de Lübecker Bocht. De gemeente Groningen steunde eerder - in 2005 - de uitgave van het boek "Nederlanders in Neuengamme", dat algemeen gezien wordt als een monument in boekvorm voor de meer dan 5000 Nederlanders die omkwamen in het nazi-concentratiekamp Neuengamme.

Op 3 mei 1945 werden in de Lübecker Bocht drie schepen - de Cap Arcona, de Thielbek en de Athen - gebombardeerd door Britse jachtbommenwerpers. De drie schepen waren door de Duitsers `volgeladen' met kampgevangenen. Aan boord van de Cap Arcona en de Thielbek bevonden zich respectievelijk 5000 en 2800 personen. Slechts 300 van hen brachten het er levend vanaf. De Athen die met ruim 2500 gevangenen aan boord aan de kade lag, ontsnapte evenmin aan het bombardement. Daar vielen echter veel minder doden.

Het merendeel van de gevangenen was afkomstig uit het grootste concentratiekamp in Noord-Duitsland, Neuengamme, waarin ondermeer duizenden Nederlanders gevangen zaten. Daaronder de dichter Jan Campert, bekend van het beroemde verzetsgedicht De Achttien Doden. Toen de geallieerde legers naar het noordwesten van Duitsland oprukten, wilden de nazi's alle sporen van de concentratiekampen uitwissen. Een deel van de gevangenen uit Neuengamme ging op Todesmarsch naar andere kampen, de rest werd aan boord van de schepen in de Lübecker Bocht gebracht. De veertien dagen in de `drijvende concentratiekampen' waren een ware hel voor de gevangenen. Bij het bombardement door Engelse vliegtuigen op 3 mei 1945 - enkele dagen voor het einde van de oorlog - kwamen bijna 8000 gevangenen om het leven, onder wie meer dan driehonderd Nederlanders.

In concentratiekamp Neuengamme hebben ruim 5.500 Nederlanders gevangen gezeten, waarvan slechts 500 personen de oorlog overleefden. Onder de Nederlandse gevangenen in Neuengamme bevonden zich verzetsstrijders. Jehovagetuigen en homoseksuelen.

De belangstelling voor de geschiedenis van de concentratie- en vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog neemt toe. Zo werd afgelopen weekend in Nederland massaal aandacht besteed aan de Holocaust Memorial Day. De Verenigde Naties kozen in 2005 27 januari uit om de Holocaust en andere genociden te herdenken. Die dag werd gekozen omdat op 27 januari 1945 het nazi-vernietigingskamp Auschwitz bevrijd werd.