Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Robert Anker is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam.

Zoals vandaag is te lezen in het Parool is Robert Anker de nieuwe stadsdichter van Amsterdam.

Robert Anker werd in 1946 geboren in het West-Friese Oostwoud. Hij ging Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, de plaats waar hij sindsdien woont en werkt. Anker debuteerde in 1977 als dichter in De Revisor, en ontwikkelde zich tot een schrijver van alle literaire genres. In 1998 verscheen zijn eerste roman, Vrouwenzand. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Jan Campertprijs, de Herman Gorterprijs en de F. Bordewijkprijs. In 2002 werd zijn roman Een soort Engeland bekroond met de Libris Literatuur Prijs. De dichtbundel De broekbewapperde mens werd in 2003 genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Eind 2005 verscheen Negen levens, een autobiografische schets over zijn geboortedorp. In april 2006 verscheen zijn dichtbundel Heimwee naar en in november 2007 zijn roman Nieuw-Lelievelt. In maart 2008 verschijnt het verzameld werk van Robert Anker bij Querido.

Tijdens het Gedichtenbal op woensdag 30 januari 2008, onderdeel van festival Weerwoord, wordt de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam geïnstalleerd. Hij zal gedurende één jaar Stadsdichter zijn voor alle Amsterdammers. De Leidsepleintheaters (Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso, Melkweg, theater Bellevue en de Balie) zullen de komende vier jaar de thuisbasis zijn voor de Stadsdichter en zorg dragen voor de optredens en publicaties. De Stadsdichter van Amsterdam is een initiatief van Stadsdeel Centrum met de steun van Het Parool.

Het eerste stadsgedicht wordt gepubliceerd in Het Parool van 31 januari 2008. Tevens wordt het per email verstuurd naar alle contacten van de Leidsepleintheaters.

Verzoeken om opdrachten voor en verschijningen door de Stadsdichter kunt u richten aan: Het Secretariaat van de Stadsdichter.
p/a Stichting Leidsepleintheaters
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam

stadsdichter@leidsepleintheaters.nl

Zie voor een uitgebreid interview
http://www.parool.nl/boeken/2008/artikelen/013008-robertanker.html

---