Gerechtelijke organisatie

Beslissingen n.a.v. regiezitting mensenhandelzaak

Zwolle, 30 januari 2008 - Naar aanleiding van de regiezitting van maandag 28 januari 2008 heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad ter terechtzitting van woensdag 30 januari 2008 beslissingen genomen op de verzoeken die van de kant van de verdediging zijn gedaan. Deze beslissingen betreffen het horen van getuigen door de rechter-commissaris, het beluisteren van getapte telefoongesprekken, het completeren van de procesdossiers, het voortduren van de voorlopige hechtenis en het aanhouden van de behandeling van de zaken tot de terechtzitting van 14 april 2008.

De beslissingen van de rechtbank komen ten aanzien van alle zich in voorlopige hechtenis bevindende verdachten met elkaar overeen. De strekking daarvan luidt als volgt:

Tussenbeslissingen 30 januari 2008

Getuigen
In de koolvis-zaak zijn van de zijde van de verdediging verzoeken gedaan tot het horen van een groot aantal getuigen. Veel verzoeken zijn - noodgedwongen wegens de incompleetheid van het dossier - vaag of niet (voldoende) onderbouwd. De rechtbank kampt met hetzelfde probleem als de verdediging, in die zin dat ook zij beschikt over een verre van compleet dossier, waardoor het bijzonder lastig is in dit stadium met betrekking tot alle verzochte getuigen beslissingen te nemen. De rechtbank komt de verdediging dan ook in die zin tegemoet dat zij in het kader van de regiezitting van 28 januari 2008 niet meer zal vastleggen en regisseren dan op dit moment verantwoord is. Met betrekking tot een aantal getuigen zullen de beslissingen dan ook worden aangehouden tot de volgende zitting in april, wanneer naar verwachting een completer dossier voorhanden zal zijn. Ook zal de zaak open worden verwezen naar de rechter-commissaris, opdat die - naast het horen van de getuigen waar de rechtbank wel over zal beslissen - die onderzoekshandelingen kan verrichten die de rechter-commissaris geraden acht.

De rechtbank heeft in dit stadium wel kunnen beslissen over de verzoeken tot het horen van de hierna te noemen getuigen. Daarbij geldt dat de rechtbank van oordeel is dat het horen van die getuigen in het belang van de verdediging is. Het gaat dan - in grote lijn - om de in de tenlastelegging vermelde slachtoffers, de diverse medeverdachten met betrekking tot de tenlastegelegde criminele organisatie, een dominee en een tolk (ivm spraakherkenning). De verschillende namen zullen worden vermeld in het proces-verbaal van deze zitting.

De verzoeken die op de eerstvolgende zitting in april nog worden gedaan door de verdediging zullen - gelet op de handicaps waar de verdediging thans mee van doen heeft - worden beoordeeld aan de hand van het verdedigingscriterium.

Tapgesprekken
In een aantal zaken is door de verdediging verzocht om de getapte telefoongesprekken ter beschikking te krijgen van justitie op cd-rom. De rechtbank ziet zonder meer het belang voor de verdediging om de uitgeschreven tapverslagen te kunnen toetsen. Om die reden zal de rechtbank bepalen dat de officier van justitie de verdediging in de gelegenheid zal stellen de betreffende tapgesprekken te beluisteren op een locatie te bepalen door de officier van justitie. De rechtbank zal niet bepalen dat de verdediging alle tapgesprekken op cd-rom ter beschikking krijgt. De rechtbank deelt wat dat betreft de visie van de officier van justitie dat het ondoenlijk is om zoveel materiaal op cd-roms te branden. Wel kan de verdediging de rechter-commissaris verzoeken bepaalde, specifiek aangeduide gesprekken op cd-rom ter beschikking te krijgen.

Dossier
Zoals hiervoor al is opgemerkt door de rechtbank is er thans sprake van een incompleet dossier. Dit is uiteraard niet ongebruikelijk in een zaak van deze (mondiale) omvang. Echter, tijdens de regiezitting is wel gebleken dat bepaalde processen-verbaal wel al `op de plank liggen', maar door de officier van justitie nog niet zijn toegevoegd aan het dossier. De rechtbank zal daarom bepalen dat de officier van justitie binnen 10 dagen na heden alsnog zal bewerkstelligen dat deze stukken aan het dossier worden toegevoegd, waardoor openbaar ministerie, verdediging en de rechtbank over dezelfde stukken kunnen beschikken.

Voorlopige hechtenis
Ten aanzien van alle zich nu nog in voorlopige hechtenis bevindende verdachten is de rechtbank van oordeel dat de ernstige bezwaren en gronden zoals die reeds in december 2007 door de raadkamer van deze rechtbank (en in sommige gevallen ook door het Hof) zijn vastgesteld, nog onverkort van toepassing zijn. Alle gedane verzoeken tot opheffing van de voorlopige hechtenis zullen dan ook worden afgewezen. Voor zover door de verdediging is verzocht om schorsing van de voorlopige hechtenis, worden deze verzoeken eveneens afgewezen met name op grond van het aanwezige vluchtgevaar.

Volgende zitting
De zaken in het Koolvis-onderzoek zullen worden aangehouden tot de zitting van 14 april 2007. De zaken worden nu eerst verwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van de eerder genoemde getuigen. Het betreft zoals gezegd een open verwijzing.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 30 januari 2008 Naar boven