Gemeente Abcoude


Het burgerinitiatief maakt ideeën bespreekbaar

Een fietsenstalling in de Vruchtenbuurt in Den Haag, een natuurspeeltuin die de kinderen van Zoetermeer de ruimte biedt om lekker buiten te ravotten en buurttafels in stadsdeel Zeeburg, Amsterdam. Drie voorbeelden van initiatieven die een buurt een beter gezicht geven en zo bijdragen aan het welzijn van die buurt. Het zijn echter ook drie voorbeelden van geslaagde burgerinitiatieven.

Een burgerinitiatief is een actie van een actieve burger of een actieve groep van burgers die signaleren dat hun wijk, dorp of stadsdeel iets extras nodig heeft en dit aankaart bij de politiek. Dit kan ook in de gemeente Abcoude. Ziet u dus punten van verbetering voor uw omgeving. Geef het aan bij de gemeenteraad en als de raad het met u eens is, wordt het project gerealiseerd. Natuurlijk moet het burgerinitiatief wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De aanvrager moet bijvoorbeeld ouder zijn dan veertien jaar en wonen in de gemeente Abcoude. Daarnaast is het onderwerp van belang. Ten eerste is het belangrijk om na te gaan of de gemeenteraad wel gaat over het onderwerp dat u besproken wilt hebben. Gaat het om parkeerplekken in de straat, dan is de gemeenteraad de juiste gesprekspartner. Vindt u het collegegeld te hoog of een uitkering te laag? Dan kan de gemeenteraad niks doen. Daarnaast kunnen er alleen onderwerpen aangedragen worden die niet in de afgelopen twee jaar al door de gemeenteraad besproken zijn. Ook worden klachten over de gemeenteraad en bezwaren tegen genomen besluiten niet in behandeling genomen. Hiermee kunt u ergens anders terecht.

Wilt u weten hoe het precies zit? Kijk dan op de website van de gemeente (www.abcoude.nl). Hier kunt u vinden hoe het raadsbesluit precies in elkaar zit en kunt u een formulier downloaden waarmee u initiatieven op de agenda van de gemeenteraad krijgt. Dus kijk rond, bedenk een plan en oefen direct invloed uit.
---

30 januari 2008