Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

Den Haag Ons kenmerk

30 januari 2008 PO/KOV/2008/3272

Onderwerp
Kwaliteit BSO en opleidingen

In opdracht van het ministerie van OCW heeft het SCO-Kohnstamm Instituut een onderzoek uitgevoerd (kosten: 55.454.- inclusief BTW) naar de opvattingen over de kwaliteit van buitenschoolse opvang (BSO) en de opleidingen van pedagogisch werkers in de BSO (Chillen, Skaten, Gamen; opvattingen over kwalitatief goede buitenschoolse opvang in Nederland). Het onderzoek vloeit voort uit de motie Koser- Kaya d.d. 19 oktober 2006 (Kamerstukken II, 2006-2007, 30676 nr. 20). Met deze brief bied ik u het betreffende onderzoeksrapport aan.

In het onderzoek is onderzocht wat betrokkenen (ouders, pedagogisch werkers, kinderen, wetenschappers en sociale partners) belangrijk vinden in kwalitatief goede buitenschoolse opvang. Daarnaast is bekeken in welke mate de opleidingen aansluiten op de behoeften in de praktijk van de BSO.

Uit het onderzoek blijkt dat er tussen de ondervraagden een grote mate van consensus bestaat. Kinderen, ouders, pedagogisch werkers en wetenschappers vinden dezelfde aspecten van belang:
· Uitdagend aanbod van activiteiten en materialen
· Vrijheid voor kinderen om te kiezen wat, wanneer, met wie te doen
· Speelruimte en inrichting geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen
· Pedagogisch werkers die in staat zijn om kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden te begeleiden en stimuleren
· Goede samenwerking met de omgeving, zoals basisscholen en sportverenigingen

Nu is vastgesteld welke aspecten betrokkenen van belang achten voor een kwalitatief goede BSO, is de benodigde informatie voor het maken van een meetinstrument voor de BSO voor handen. Na de ontwikkeling van dit instrument kan de feitelijke meting van kwaliteit starten. Ik zal de ontwikkeling van het meetinstrument zo snel mogelijk aanbesteden. De meting zal vervolgens analoog gebeuren aan de meting van de (proces)kwaliteit van de dagopvang (0-4 jaar), zoals het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) dat in 2005 heeft gedaan en nu opnieuw doet. De resultaten van de meting in de dagopvang, verwacht ik u eind 2008 aan te kunnen bieden. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Tevens blijkt uit het onderzoek dat de aansluiting van de opleidingen op de BSO voor verbetering vatbaar is. Bovendien is de samenwerking tussen de beroepspraktijk en de opleidingen een aandachtspunt, hoewel regionaal al wel steeds meer goede voorbeelden te zien zijn. Ter ondersteuning van maatregelen op het terrein van de personeelsvoorziening en de opleiding van personeel, is in 2008 een bedrag van 10 mln gereserveerd. Met het veld, waaronder de kinderopvangsestor, de MBO-opleidingen en de wetenschap op het terrein van de kinderopvang, zal ik afspraken maken over de besteding van dit bedrag. Ik zal uw Kamer voor de zomer 2008 berichten over de nadere invulling van deze maatregelen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma