Gemeente Abcoude


WOZ en gemeentelijke belastingen in de gemeente Abcoude

Als eigenaar van een huis of als eigenaar of gebruiker van bedrijfsruimte, bent u belasting verschuldigd aan de gemeente. Deze week vallen daarom de WOZ-beschikking en de aanslag gemeentelijke belastingen 2008 bij u op de deurmat. Dit is eerder dan gebruikelijk.

OZB en WOZ: wat is wat?

De hoogte van de belasting is afhankelijk van de waardebepaling van uw onroerend goed, oftewel WOZ-waarde. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De waardebepaling is een landelijke maatregel, die door de gemeente uitgevoerd wordt. De WOZ-waarde van uw woning of bedrijfsruimte is mede bepalend voor de hoogte van verschillende belastingen die u jaarlijks betaalt. Daarnaast kan WOZ-waarde van toepassing zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Vaststelling WOZ-waarde

De gemeente schakelt erkende taxateurs in voor de waardebepaling. De taxateurs stellen de WOZ-waarde vast op basis van de verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de omgeving. Daarnaast worden bepaalde kenmerken van de woningen zelf meegenomen in de waardebepaling, zoals grondoppervlak, woonoppervlak, inhoud, staat van onderhoud en ligging. Als peildatum voor de verkoopprijzen is 1 januari 2007 van kracht op de tarieven van dit jaar. De taxateurs maken taxatieverslagen voor de gemeente ter vaststelling van de WOZ-waarde. U kunt het taxatieverslag van uw woning via internet inzien. Op onze gemeentelijke website www.abcoude.nl kunt u via de banner taxatieverslagen inloggen met uw sofinummer, postcode, huisnummer en geboortedatum. U kunt ook een uitdraai opvragen bij de afdeling belastingen van de gemeente Abcoude.

Verlaging OZB-tarieven

Is eenmaal de waarde bepaald, dan baseert de gemeente daarop de hoogte van de aanslag. Omdat de prijzen van onroerend goed zijn gestegen, zou de gemeente bij gelijkblijvende OZB-tarieven meer belastinginkomsten ontvangen. Dit is niet nodig. Daarom heeft de gemeente Abcoude deze gelegenheid aangegrepen het OZB-tarief dit jaar lager vast te stellen dan in 2007. Het is nu EUR 2,80 in plaats van EUR 2,96 per EUR 2.500,- van de WOZ-waarde. Van de opbrengsten van de OZB worden onder andere gemeentelijke voorzieningen bekostigd, van openbare verlichting tot zwembad. U betaalt in onze gemeente relatief veel belasting voor uw huis of bedrijfspand. Dit komt onder andere door de hoge huizenprijzen en het hoge voorzieningenniveau in de gemeente.

Uitzonderingen

Als gevolg van een kwaliteitscontrole ontvangen bepaalde adressen op dit moment nog geen WOZ-beschikking en/of aanslag gemeentelijke belastingen 2008. Het gaat met name om belanghebbenden die in 2007 een bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde hebben ingediend en nog geen uitspraak hebben ontvangen of waarvan de uitspraak gegrond is verklaard. De waarde 2008 is dan nog in onderzoek. Daarnaast zijn ook voor de garageboxen nog geen WOZ-beschikkingen verzonden. Heeft u begin volgende week nog geen beschikking en/of aanslag ontvangen? Neem dan even contact op met de afdeling belastingen.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde van uw huis, dan kunt u binnen zes weken na dagtekening bezwaar aantekenen. Uw bezwaarschrift moet voldoen aan de wettelijke regels. Dit betekent dat het voorzien moet zijn van dagtekening (datum), motivatie, uw naam, adres en woonplaats en uw handtekening. Als uw bezwaar hier niet aan voldoet, sturen wij het naar u terug met het verzoek de ontbrekende gegevens aan te vullen. De bezwaartermijn is 6 weken. Dit betekent dat de gemeente uw bezwaarschrift uiterlijk vrijdag 14 maart moet hebben ontvangen. Bezwaarschriften die te laat zijn ontvangen, worden niet in behandeling genomen. Alle ingekomen bezwaarschriften worden ingeboekt in het postregistratiesysteem en u ontvangt dan binnen één week een ontvangstbevestiging. Een standaardbezwaarschrift is verkrijgbaar tijdens openingstijden op het gemeentehuis of te downloaden via www.abcoude.nl Op de gemeentesite kunt u ook nog aanvullende informatie over de WOZ en OZB vinden, alsmede informatie over andere gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld de hondenbelasting.
---


30 januari 2008