Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk UB/A/2008/2335 Datum 30 januari 2008

Onderwerp IWI-rapport 'Zaak van belang'

Hierbij bied ik u het IWI-rapport `Zaak van belang'aan. Het rapport gaat in op de dienstverlening aan uitkeringsgerechtigden die een onderneming willen starten.

Met betrekking tot de dienstverlening aan potentiële ondernemers heeft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) onderzocht, hoe de ketenpartners uitkeringsgerechtigden die willen starten als ondernemers, begeleiden. IWI heeft hiertoe vijf praktijksituaties onderzocht om te zien hoe in de praktijk de hulp is ingericht. Het door IWI gemaakte denkkader, opgesteld vanuit het perspectief van de klant, kan dienen als spiegel voor het inrichten van het hulpaanbod, maar moet niet worden gezien als norm voor een succesvolle uitvoering. IWI concludeert in het rapport dat de uitvoeringsorganisaties meer aandacht zijn gaan besteden aan zelfstandig ondernemerschap, maar ook dat er nog knelpunten en belemmeringen bestaan bij het inrichten van het hulpaanbod aan mensen die vanuit een uitkering willen starten met een eigen bedrijf. De belangrijkste daarvan is het nog niet overal van de grond komen van samenwerking en het daaruit voortvloeiende geïntegreerde hulpaanbod. IWI beveelt aan dat het UWV, de CWI en gemeenten actiever gaan samenwerken en hun hulpaanbod aan een startende ondernemer vanuit de uitkering inrichten vanuit zijn of haar perspectief.

Ondernemerschap is een actueel beleidsthema van dit kabinet. Het starten van een eigen bedrijf kan ook voor mensen met een uitkering perspectief bieden. Om het ondernemerschap te stimuleren en het aantal mensen dat vanuit een uitkering start als ondernemer te vergroten, is bij de uitvoering het afgelopen jaar aangedrongen op aandacht voor ondernemerschap als reële en volwaardige uitstroommogelijkheid. Het UWV en de CWI hebben aangegeven dat zij het zelfstandig ondernemerschap inderdaad als een gelijkwaardige optie zien ten opzichte van uitstroom naar loondienst. Ook bij de gemeenten is de aandacht voor ondernemerschap als een reële uitstroomoptie voor mensen met een WWB-uitkering toegenomen.

Het UWV, de CWI en de gemeenten hebben inmiddels een aantal verbeteringen doorgevoerd. Het IWI rapport bevestigt dit beeld. Zo biedt de CWI standaard vanaf 2008 aan uitkeringsgerechtigden die te kennen geven een zelfstandig bedrijf of beroep te willen starten, vanaf de eerste dag dat zij zich melden dienstverlening aan, gericht op zelfstandig

Ons kenmerk UB/A/2008/2335

ondernemerschap. De CWI heeft daarnaast ondernemerstesten ontwikkeld waarmee ondernemersvaardigheden van cliënten kunnen worden getoetst. Met een ruimere mogelijkheid om vanuit de WW als ondernemer te starten, heeft ook het UWV de begeleiding van uitkeringsgerechtigden naar ondernemerschap in de werkprocessen van de re-integratiecoaches verder verbeterd. Met betrekking tot het samenwerken hebben de Staatssecretaris en ik in de brief van 19 oktober 2007, waarmee de kabinetsreactie Evaluatie SUWI aan de Tweede Kamer is aangeboden, al aangegeven dat de CWI, het UWV en gemeenten hun werkzaamheden beter op elkaar moeten afstemmen, zodat de klant werkelijk met één loket wordt geconfronteerd. Geïntegreerde dienstverlening impliceert dat de ketenpartners, waartoe in dit geval ook andere spelers zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst gerekend kunnen worden, een samenhangende, op de klant gerichte dienstverlening realiseren. Ik ben van mening dat dit algemene uitgangspunt ook hier het leidende uitgangspunt moet zijn. Ik heb het UWV en de CWI gevraagd mij via de periodieke rapportages op de hoogte te houden van verbeteringen in de samenwerking op dit punt.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
IWI-rapport 'Zaak van belang'


---