Gemeente Hoogeveen

30 januari 2008

Afzender: College van B&W

Omvang verontreiniging Stationsgebied valt tegen

De omvang van de bodemverontreiniging in het Stationsgebied van Hoogeveen blijkt groter dan gedacht. Dat blijkt uit aanvullend onderzoek door bureau Tauw. De voortgang van de plannen loopt vertraging op. Woensdag 6 februari houdt de gemeente een informatieavond voor de bewoners, om 19.30 uur in De Tamboer.

Al eerder was duidelijk dat de bodem in het Stationsgebied vervuild was. Zo is grond gesaneeerd van het terrein van de voormalige aluminiumfabriek. Ook de vervuiling van het voormalige 'spoorgat' was bekend. In het verleden is het gat gedempt met afval dat tot verontreiniging heeft geleid. Naar nu blijkt is het het spoorgat niet alleen op gemeentelijk terrein, maar ook op terrein van de NS en Arriva. Daarmee is de omvang van de verontreiniging veel groter dan werd gedacht. Ook is sprake van een sterkere vervuiling dan gedacht.

Geen gezondheidsrisico's

Uit de onderzoeken blijkt dat er geen direct gevaar bestaat voor omwonenden of de volksgezondheid. Het grondwater stroomt richting het spoor. De gemeente laat de verontreiniging veiligstellen door deze met een schone grondlaag af te dekken en goed in te pakken. Boven de verontreinigde grond kunnen openbaar groen en parkeerplaatsen worden gerealiseerd, intussen wordt dan het grondwater gezuiverd. Veiligheid en duurzaamheid staan voorop in de saneringskeuzes die nog gemaakt moet maken.

Hoe kan het dat de werkelijke omvang van de verontreiniging niet eerder bij de betrokken partijen bekend was? Die vraag leeft ook bij de gemeente. Daarom laat het college van B&W dit de komende tijd uitzoeken.

De extra verontreiniging is een domper voor de gemeente. Wethouder Wietze van der Zwaag: "We kregen het gevoel goed op weg te zijn met het Stationsgebied. Maar helaas: opnieuw een tegenvaller. Dat betekent nogal wat voor de plannen die er liggen. We moeten ze behoorlijk aanpassen. Dat kost weer tijd."

Blankenslaan

De plannen voor het gebied aan de westkant (Blankenslaan) hebben het minst last van de nieuwste ontwikkelingen. Hier is inmiddels een geluidsscherm afgerond en het eerste deel van de verlengde Griendtsveenweg is aangelegd. Verder is de bouw van een of meerdere kantoren en drie nieuw te bouwen woningen aan de Blankenslaan in voorbereiding.

Informatie-avond

Voor bewoners en andere belangstellenden houdt de gemeente een informatiebijeenkomst op woensdag 6 februari om 19.30 uur in De Tamboer. Er is dan een toelichting op de resultaten van het bodemonderzoek, op de sanering en op de gevolgen voor de plannen. Ook is er gelegenheid vragen te stellen.

Henriëtte Bandell


*********************
Gemeente Hoogeveen
Afdeling Advies/communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Donau 12
tel. (0528) 291 257/ 291 234
fax (0528) 291 325
internet: http://www.hoogeveen.nl

***************************************