Geen kinderen in de cel! 30 januari 2008, Den Haag - De organisaties van de campagne 'Kinderen horen niet in Vreemdelingenbewaring' zijn verheugd over het feit dat Staatssecretaris Albayrak het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind als leidraad neemt van haar beleid omtrent vreemdelingenbewaring. Het beginsel dat kinderen niet in een cel thuishoren vinden we hier terug. Toch kunnen ook met dit nieuwe beleid kinderen nog steeds voor langere tijd worden opgesloten. Dit is in strijd met het belangrijke beginsel uit het VN-Kinderrechtenverdrag dat stelt dat kinderen niet van hun vrijheid mogen worden beroofd, als er alternatieven aanwezig zijn.

Kinderen die net met hun ouder(s) in Nederland zijn gearriveerd en in grensdetentie dienen te verblijven, worden echter nog steeds langere tijd opgesloten (tot vier weken nadat de rechter heeft vastgesteld dat ze Nederland moeten verlaten). Ook worden alleenstaande minderjarige vreemdelingen van het nieuwe beleid uitgezonderd. Dit verschil tussen minderjarigen met en zonder ouders is een schending van het non-discriminatiebeginsel.

Minderjarigen zijn nog midden in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Bij vreemdelingenkinderen - met en zonder familie - is deze ontwikkeling vaak al verstoord omdat ze hun vaderland bijvoorbeeld vanwege oorlog of rampen hebben moeten verlaten. Opgesloten worden achter tralies (hoe kindvriendelijk de locatie ook is ingericht) onder een streng gevangenisregime is voor hen een extra ingrijpende ervaring. In de praktijk blijkt dat jongeren psychische schade oplopen tijdens vreemdelingenbewaring. Met het nieuwe beleid zullen er aanzienlijk minder kinderen in vreemdelingenbewaring verblijven. Er is een maximumtermijn verbonden aan de vreemdelingenbewaring van minderjarige kinderen met ouders voor hun uitzetting van veertien dagen.

De kinderrechtelijke verbeteringen voor de vele 'Hui's' die de afgelopen jaren in onder meer Zeist en Zestienhoven maandenlang van hun vrijheid zijn beroofd, zijn met het nieuwe beleid een feit. Daar zijn we zeer verheugd over. De grootste uitdaging voor Staatssecretaris Albayrak wordt om het VN-Kinderrechtenverdrag altijd als uitgangspunt te nemen van het beleid omtrent vreemdelingenkinderen.


* * * *