Gemeente Best

Bestwijzer unieke krachtenbundeling organisaties in Best Informatie- en adviescentrum over wonen, zorg en welzijn

Momenteel wordt een bedrijfspand in het complex Zonnewende aan de Nazarethstraat in Best verbouwd om in het voorjaar onderdak te kunnen bieden aan Bestwijzer. Bestwijzer is een uniek samenwerkingsverband tussen de gemeente Best en een aantal organisaties dat actief is op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Voor de inwoners van Best betekent dit initiatief dat ze op één adres terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning op de genoemde terreinen. Op dinsdag 29 januari start de publiciteitscampagne voor Bestwijzer.

In 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Deze wet verplicht gemeenten om alle inwoners zo goed mogelijk te informeren over maatschappelijke voorzieningen. Met de opening van Bestwijzer gaat dit initiatief van de gemeente echter een stap verder. Bij Bestwijzer vindt iedereen het begin van een antwoord. Dat antwoord zal voor iedereen anders zijn, want elke situatie is anders. Bestwijzer is méér dan een bedrijvenverzamelgebouw. De partners handelen klantvragen integraal af.

Diensten
Door de samenwerking van meerdere organisaties kunnen mensen in Bestwijzer terecht met al hun vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dankzij de huisvesting onder één dak is er sprake van een snelle en goede onderlinge afstemming. Hierdoor krijgt de klant integraal advies en ondersteuning. Bestwijzer bestaat uit een informatiemarkt waar klanten zelfstandig informatie kunnen verzamelen. Klanten die niet in staat zijn om of willen zoeken naar informatie, kunnen een beroep doen op een gastvrouw/-heer. Bovendien is er een open adviescentrum waar zij in een persoonlijk gesprek met medewerkers van de deelnemende organisatie, hun vragen kunnen bespreken. Persoonlijke gesprekken vinden plaats in spreekkamers. Tot slot biedt Bestwijzer de gelegenheid om te ontmoeten. Er komt een ontmoetingsruimte waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. De belangrijkste activiteit is een eetpunt van SVVE / de Kanidas.

Klanten
Bestwijzer is er voor individuele burgers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Iedereen met vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn vindt hier antwoord. Maar ook voor concrete ondersteuning, voorzieningen of het inschrijven voor een woning kunnen mensen bij Bestwijzer terecht. De vraag van de klant bepaalt in feite de dienstverlening.

Partners
Om tot een compleet dienstenpakket te komen is de samenwerking gezocht met een groot aantal organisaties dat actief is op de genoemde kerngebieden. Inmiddels heeft dit geresulteerd in concrete afspraken met ruim vijftien organisaties. Dit aantal kan in de toekomst nog worden uitgebreid.

Publiciteitscampagne
In de loop van volgende week start een publiciteitscampagne over Bestwijzer. Via advertenties, billboards en artikelen worden bewoners de komende maanden geïnformeerd. Daarnaast kunnen belangstellenden vanaf 29 januari terecht op www.bestwijzer.nl of bellen naar: 0499-770100.

Subsidies
Bestwijzer komt mede tot stand met subsidies van Provincie Noord-Brabant en (Commissie Innovatie openbaar bestuur. De provinciale subsidie is aangevraagd en verleend in het kader van de "Facilitering van regiovisies". Er is positief op de aanvraag gereageerd vanwege de voorbeeldfunctie van dit initiatief. De Provincie stelt als voorwaarde dat de uitkomsten en bevindingen van dit project met andere partijen binnen de provincie worden gedeeld. Vanuit InAxis is een eenmalige bijdrage toegekend op grond van de "Tijdelijke subsidieregeling Innovatie Openbaar Bestuur 2006. Redenen voor toekenning van de bijdrage is het feit dat de commissie het project bijzonder innovatief acht vanwege de breedte en diversiteit van de betrokken instellingen, het streven om deze vanuit één werkproces te laten werken en de bereidheid om waar mogelijk gebruik te maken van de ervaringen van eerdere experimenten rond samenwerking.