Gemeente Schiedam


Januari

Wethouder Yorick Haan: Goed omgaan met afval

In een serie artikelen belichten we elke maand een onderwerp rond het omgaan met afval. Hoe wordt afval ingezameld in Schiedam? Wat kan er beter en wat doen de gemeente en IRADO daaraan?

Wethouder Yorick Haan heeft er een gewoonte van gemaakt om regelmatig door Schiedam te fietsen. Dat is natuurlijk gezond, maar hij doet het ook om een andere reden. Het is als fietser veel makkelijker om een kritische blik op de stad te werpen dan als automobilist. Je ziet meer en bovendien raak je veel sneller in gesprek met mensen. Afval is zon onderwerp, dat bij veel mensen de tongen blijkt los te maken.

Met zijn allen produceren we een flinke hoeveelheid afval. In opdracht van de gemeente Schiedam wordt dat door IRADO ingezameld. Per wijk verschilt de manier waarop dat gebeurt. Dat heeft zo zijn oorzaken. Een paar jaar geleden bleek, dat in Nieuwland en later ook in West veel vuilniszakken werden open gepikt door meeuwen, zegt Haan, Dat gaf niet alleen een enorme bende, maar het kostte ook veel tijd en geld om de straat weer op te ruimen. De oplossing werd gevonden in het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers in de wijken waar voorheen vuilniszakken werden ingezameld. Na Nieuwland, West en Groenoord is Oost de eerstvolgende wijk waar dat gaat gebeuren. Zo is het afval onbereikbaar voor meeuwen en ongedierte. Een bijkomend voordeel is, dat afval in principe op elk gewenst moment kan worden weggegooid.

Ondergrondse containers
De wethouder: Als gemeente proberen we zo goed mogelijk in te spelen op de wensen uit de wijken. We doen ons best oplossingen te vinden, die voor iedereen een vooruitgang betekenen. Aanvankelijk zag niet iedereen die ondergrondse containers zitten. Mensen waren bang voor stankoverlast, lawaai en zwerfvuil. Gelukkig blijkt dat in praktijk heel erg mee te vallen. In de wijk West is de hoeveelheid zwerfvuil bijvoorbeeld duidelijk afgenomen en omdat de containers regelmatig worden geleegd is ook van stank geen sprake.

Duidelijkheid
Zijn daarmee nu alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen? Nee, zegt Yorick Haan, er is natuurlijk meer dan alleen het normale afval. Grofvuil bijvoorbeeld. Dat kun je zelf wegbrengen naar het afvalbrengstation van IRADO, maar je kunt het op afspraak ook laten ophalen. En asbest en chemisch afval horen natuurlijk ook niet in het huisvuil. De regels voor het aanbieden van de verschillende soorten afval zijn op zich helder, maar het blijkt dat nog niet iedereen ze kent. Sommige mensen zetten grofvuil naast de ondergrondse container en dat geeft dan toch overlast. Daarom wordt in West binnenkort huis-aan-huis een foldertje verspreid, waarop de belangrijkste regels nog eens worden opgesomd. Dat gebeurt later ook in de wijken waar nog ondergrondse containers moeten komen. Als iedereen weet hoe het hoort, kunnen we de overlast door verkeerd aangeboden afval samen terugdringen, verwacht de wethouder.

Handhaven
En als het dan alsnog mis gaat? Dan zullen we moeten handhaven. In gewoon Nederlands betekent dat, dat de vervuiler een bon krijgt. We doen als gemeente en IRADO ons uiterste best om de mogelijkheden voor het aanbieden van afval zo eenvoudig mogelijk te maken en gelukkig weten verreweg de meeste mensen goed met die spelregels om te gaan. Wie er echter toch een rommeltje van blijft maken, wordt daarop aangesproken door de Lichtblauwe Brigade. Dat zijn we ook verplicht tegenover de anderen.

Wethouder Yorick Haan bij ondergrondse afvalcontainers op de Parkweg (foto: Jan van der Ploeg).
Fotobijschrift:
Wethouder Yorick Haan bij ondergrondse afvalcontainers op de Parkweg (foto: Jan van der Ploeg).