Bve Raad



MBO Raad en Colo doen Van Bijsterveldt voorstel voor standaardisering examinering

De MBO Raad en Colo hebben een gezamenlijke brief en notitie aan staatssecretaris Van Bijsterveldt gestuurd waarin de organisaties hun visie verwoorden op examinering in het mbo. In deze notitie stellen de MBO Raad en Colo voor om afspraken over standaardisering vast te leggen in een examenprofiel. Het voorstel kan rekenen op steun van de sociale partners, de AOC Raad en Paepon.

Transparant
Mbo-gediplomeerden doen het goed op de arbeidsmarkt en in het hbo. Ook is er intensief toezicht op de examinering. Daarnaast is het bedrijfsleven is op landelijk niveau nauw betrokken bij de ontwikkeling van beroepseisen en op regionaal niveau bij de uitvoering van het onderwijs. Het bedrijfsleven heeft de behoefte uitgesproken dat men meer betrokken wil zijn bij de invulling van de examinering.

De MBO Raad en Colo vinden het belangrijk dat scholen de ruimte houden om het competentiegerichte beroepsonderwijs verder te ontwikkelen en dat er op regionaal niveau ruimte blijft voor maatwerk. De oplossing is gevonden in afspraken over standaardisering. Deze afspraken moeten bijdragen aan transparantie over examinering voor het bedrijfsleven, leerlingen, ouders, overheid en toezichthouder.

Bijlagen

- Brief MBO Raad en Colo aan staatssecretaris Van Bijsterveldt: 'Voorstel standaardisering examinering'

- Memo MBO Raad en Colo aan staatssecretaris Van Bijsterveldt: 'Voorstel voor standaardisering van examinering'