Ministerie van Defensie

30-01-2008 15:43

VIERTAL LANDEN SLUIT OVEREENKOMST M-FREGATTEN

Het M-fregat Hr.Ms. Van Amstel blijft samen met Hr.Ms. Van Speijk onder Nederlandse vlag varen - Foto: Defensie

Nederland, Portugal, Chili en België gaan intensiever samenwerken op het gebied van Multipurpose fregatten. Nederland heeft hiervoor dinsdag in Lissabon een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met Portugal en Chili. België sluit binnenkort aan bij het MoU.

Het MoU bestaat uit vier hoofdonderwerpen, welke nog verdere invulling krijgen. Het betreft opleiding en training, groot onderhoud, reserveonderdelen en modernisatie van de M-fregatten. Door de samenwerking kunnen de vier landen gebruik maken van opgedane kennis en faciliteiten. Daarnaast verschaffen ze zich een betere onderhandelingspositie voor bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe en reserveonderdelen.

Zowel Chili, Portugal als België hebben hun M-fregatten â elk twee â van Nederland gekocht. Chili is tot nu toe het enige land dat beide fregatten al in bezit heeft. Hr.Ms. Abraham van Hulst is in 2005 overgedragen en Hr.Ms. Tjerk Hiddes volgde in 2007. België ontving vorig jaar Hr.Ms. Karel Doorman en krijgt dit jaar Hr.Ms. Willem van der Zaan. Hr.Ms. Van Nes en Hr.Ms. Van Galen worden respectievelijk dit jaar en volgend jaar aan Portugal overgedragen.

Hr.Ms. Van Speijk (F828) en Hr.Ms. Van Amstel (F831) blijven onderdeel uitmaken van de Nederlandse marinevloot.