Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle aan den IJssel, 30 januari 2008
Geachte mevrouw, heer,

Binnenkort kunt u op de risicokaart zien wat de gevolgen in heel Capelle aan den IJssel zijn bij een mogelijke dijkdoorbraak. De wijken 's-Gravenland, Capelle- West en Kralingse Veer vormen bij een mogelijke dijkdoorbraak een bijzonder maar klein risico. Dit komt omdat de wijken een afgesloten geheel vormen door de achterliggende Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg. Met deze brief informeren wij u over wat u kunt doen bij een (dreigende) dijkdoorbraak en welke acties wij ondernemen.

Er is maar een zeer kleine kans op een dijkdoorbraak omdat de rivierdijk bij uw woonwijk voldoet aan de strengste eisen in Nederland. Een dijk zou kunnen doorbreken door de combinatie van extreme weers-omstandigheden, een extreem hoge waterstand én een calamiteit aan de hoofddijk. Als een dijk doorbreekt, kan het water in het uiterste geval binnen vijf uur een hoogte bereiken van drie meter boven straatniveau. De kleppen in de tunnels onder de Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg worden in geval van een (dreigende) dijkdoorbraak gesloten. Voor de waterhoogte in 's-Gravenland zelf maakt dat weinig verschil. Voor de achterliggende wijken betekent het wel dat die minder schade oplopen bij een dijkdoorbraak.

Wat kunt u doen?
In geval van een (dreigende) dijkdoorbraak vanuit de Nieuwe Maas of Hollandse IJssel wordt u zo snel mogelijk gewaarschuwd. Dit kan gebeuren met een SMS-alert, door de rampensirenes of de geluidwagens van politie en/of radio en televisie (RTV Rijnmond). Voor het ontvangen van een SMS-alert kunt u zich aanmelden via www.alarmbericht.nl. Bij extreme weersomstandigheden en extreem hoog water kunnen we besluiten tot preventieve acties, zoals sluiting van de scholen of evacuatie.

Tijdens een dijkdoorbraak is er geen tijd meer de wijk te ontvluchten. Al bij 20 centimeter waterhoogte is vluchten door het stromende water gevaarlijk, vanaf 50 centimeter waterhoogte gaan auto's drijven. Ga altijd naar binnen, naar een bovenverdieping. Als u dat niet zelf kunt, vraag dan (vooraf) uw buren om hulp. In bijgesloten bewaarkaart staat aangegeven wat u kunt doen voor en tijdens een (dreigende) dijkdoorbraak. Wij adviseren u deze kaart op een makkelijke plek in uw huis te bewaren.

Overige voorbereiding
Wij hebben in uw wijk de plaatsen geïnventariseerd waar mensen zijn die extra hulp nodig hebben (zorgcentra, gehandicapten, scholen, kinderopvang, e.d.). Met deze instanties bespreken wij wat zij kunnen doen ter voorbereiding op een dijkdoorbraak. Daarnaast doen zowel wij, als andere overheden en hulpverleningsorganisaties regelmatig rampenoefeningen waar veel van geleerd wordt.

Meer informatie
Op woensdag 6 februari aanstaande zijn wij vanaf 20.00 uur aanwezig in OBS West aan de Berliozstraat 11 te Capelle aan den IJssel. U kunt daar uw eventuele vragen aan ons stellen. Inwoners van Kralingseveer zijn hierbij ook van harte welkom. Ook kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum van Capelle aan den IJssel, telefoon 010 - 2848 484. Wij verwachten u voldoende te hebben geïnformeerd en houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,

G. Kruijt. J.J. van Doorne.