Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ook IMF pleit voor regionalisering arbeidsmarktbeleid (30/01/08)

Het jaarlijkse IMF-rapport dat gisteren bekend gemaakt werd, bevestigt een aantal zaken die N-VA reeds geruime tijd aankaart. Zo pleit ook het IMF voor een hervorming van het arbeidsmarktbeleid, dat beter afgestemd moet zijn op de noden van de verschillende regios. Het is dan ook belangrijk dat de regios de volledige bevoegdheid krijgen om het voor hen geschikte arbeidsmarktbeleid te voeren.

Het is opmerkelijk dat het IMF ook duidelijk stelt dat de federale overheid dringend haar begroting opnieuw op het juiste pad moet brengen. Hogere belastingen zijn gezien de al zo hoge belastingdruk in België uit den boze, dus zal men de uitgaven moeten beperken. Gedaan dus met het onverantwoorde Paarse begrotingsbeleid. De federale overheid kan al beginnen met het stopzetten van de uitgaven voor bevoegdheden die eigenlijk behoren tot de regios, aldus N-VA Kamerlid Jan Jambon. Het IMF veroordeelt tussen de regels ook de eenmalige operaties van Paars: die wentelen alleen maar kosten af op de toekomst.

Volgens het IMF moeten de regios ook de volle financiële verantwoordelijkheid dragen voor hun beleidsdaden. Zelfs premier Verhofstadt erkent dit in zijn speech tot de gestelde lichamen. De N-VA heeft altijd al gepleit voor fiscale autonomie voor de regios, zowel wat personenbelasting als vennootschapsbelasting betreft. Alleen door zelf belastingen te heffen en daarvoor verantwoording af te leggen aan hun burgers en bedrijven, worden de regios geresponsabiliseerd voor hun uitgaven. Als men de regios financieel verantwoordelijk wil maken, dan moet men hen ook de nodige financiële bevoegdheden geven.

N-VA wijst er ook op dat Vlaanderen enkel en alleen dankzij haar spaarzaam beleid al jaren een overschot op haar begroting boekt en zo bijdraagt tot de globale Belgische begroting. Voor het IMF moeten de regios voor een overschot van 0,3% van het BBP zorgen. Jan Jambon: Welnu, als Wallonië en Brussel het voorbeeld van Vlaanderen volgen, dan is dat resultaat meteen bereikt.

(Lees ook onze uitgebreide studie: Belgische Financieringswet: de mythe doorprikt)

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be