Gemeente Aalburg


Economisch beleid voor het Land van Heusden en Altena

Zoals u wellicht weet ontwikkelen de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem samen een regionale nota economische zaken.

Wij doen dit in nauwe samenwerking met onder meer het ondernemersorganisaties, de Kamer van Koophandel en andere betrokken instanties. De nota gaat in op economische speerpunten en kaders voor de komende jaren en vormt tevens de basis voor nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen en thema's zoals recreatie en detailhandel.

Begin 2007:

Start economisch beleidsafstemming Aalburg, Werkendam en Woudrichem

Begin 2007 zijn de eerste stappen gezet om economisch beleid te maken op regionale schaal. Veel economische aangelegenheden beperken zich niet tot de gemeentegrenzen. Denk aan zaken als bijvoorbeeld werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden. Bovendien is het van belang dat er, met het oog op de plannen voor het regionale bedrijventerrein, keuzes worden gemaakt die relevant zijn voor alledrie de gemeenten in het Land van Heusden en Altena.

In 2007 is in opdracht van `ondernemend Altena' door de Kamer van Koophandel en ETIN Adviseurs een zogenoemde sterkte/zwakte analyse opgesteld voor het Land van Heusden en Altena. De uitkomsten van dit rapport worden gebruikt bij het opstellen van de nota economische zaken. Dit rapport is te downloaden via www.kvk.nl of op te vragen bij de gemeente Aalburg.

Economisch beleid wordt gemaakt om de ondernemers op de juiste wijze te kunnen faciliteren. Om die reden vinden we het belangrijk dat de ondernemers actief worden betrokken bij de ontwikkeling van het beleid. Maar ook belanghebbenden uit het onderwijs, sociale werkvoorziening en bijvoorbeeld economische samenwerkingsverbanden als SES West-Brabant en REWIN denken hierin met ons mee.

De regionale nota economische zaken komt dus op een interactieve manier tot stand. We hebben hiervoor een `economisch platform' in het leven geroepen. De ondernemers worden hierin vertegenwoordigd door SOVA (3 stoelen) en BKA (2 stoelen). Ondernemers die geen lid zijn van een (door SOVA vertegenwoordigde) vereniging, worden vertegenwoordigd door de Kamer van Koophandel.

Gedurende het opstellen van de nota economische zaken wordt een aantal malen een consultatieronde georganiseerd met het economisch platform. Tijdens deze bijeenkomsten worden stukken besproken en keuzes gemaakt en bediscussieerd. Daarnaast worden specifieke onderwerpen besproken in groepen met ondernemers die beroepsmatig zijn betrokken bij het betreffende onderwerp.

Planning:

De nota wordt opgesteld in een 3-tal fasen.


1. Opstellen economische perspectieven

Dit is een beknopte rapportage met onder meer het economisch profiel (economische structuur, dynamiek en vestigingsklimaat), trends en ontwikkelingen, sterkten/zwakten en kansen/bedreigingen.

U kunt dit rapport via onderstaande link downloaden.


2. Economische visie en ambitie

Hierin wordt een gezamenlijke ambitie geformuleerd en wordt een visie uitgewerkt op basis van een wensbeeld van het Land van Heusden en Altena in 2020.

U kunt dit rapport via onderstaande link downloaden.


3. UitvoeringsprogrammaDe (beleids)keuzes die zijn gemaakt in de 2e fase worden omgezet in (meetbare) doelstellingen en acties voor de komende jaren. Status: in ontwikkeling

De eerste 2 fasen zijn inmiddels afgerond. De resulterende documenten kunt u op deze website downloaden. De `economische perspectieven' en `ambitie en visie' zijn reeds vastgesteld door de drie betrokken colleges van B&W. Tevens zijn de documenten besproken met de drie gemeenteraden. Het streven is, om rond de zomer een nota economische zaken gereed te hebben die in zijn geheel ter besluitvorming aan de gemeenteraden kan worden voorgelegd. Deze nota zal een handleiding vormen voor de wijze waarop invulling wordt gegeven aan economische aangelegenheden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Mocht u vragen hebben over de ontwikkeling van de nota economische zaken, dan kunt u contact opnemen met de heer C. Braam van de afdeling VROM van de gemeente Aalburg. Hij is te bereiken via email op c.braam@aalburg.nl of via

0416-698757. Als u onderwerpen wilt inbrengen en/of bediscussiëren dan kunt u zich wenden tot uw ondernemersorganisatie (indien lid van SOVA of BKA) danwel de Kamer van Koophandel Midden-Brabant (Erik Hamburg).


* Regionale nota Economisch Beleid Land van Heusden en Altena, deel
1 Economische perspectieven.pdf

* Regionale Nota Economsch Beleid Land van Heusden en Altena deel 2 Ambitie en Visie.pdf