Universiteit Twente

Verbeterde echoscopie dankzij bellen met nanometer-precisie

De belletjes die in echoscopie worden gebruikt om de doorbloeding van de hartspier of de nieren zichtbaar te maken, moeten bij voorkeur allemaal even groot zijn: dat geeft de meeste resonantie op het ultrageluid en daarmee het beste beeld. Onderzoekers van de Physics of Fluids groep van de Universiteit Twente zijn er nu in geslaagd microbellen met nanometerprecisie te produceren en kunnen zo de prestaties van echoscopie verbeteren. De resultaten van hun onderzoek worden deze week gepubliceerd in Physical Review Letters.

Om de microbellen te produceren, gebruiken de onderzoekers een zg. `flow-focusing' systeem. Daarbij wordt een gasstroom omsloten door een vloeistofstroom, zodat er een dunne gasdraad ontstaat. Een bel wordt gevormd als de gasdraad een klein kanaal instroomt en daar opbreekt. Promovendus Wim van Hoeve van de Physics of Fluids groep: "Dit opbreken is een zeer snel proces dat niet met het blote oog waargenomen kan worden. We maken gebruik van een hogesnelheidscamera die 250.000 beelden per seconde kan opnemen. Hiermee konden we de vorming van de bel op de microschaal in super slow-motion bestuderen."

Snel of met nano-precisie

De gebruikelijke vierkante kanalen voor flow focusing mogen dan een zeer snelle vorming van bellen geven, het opbreken van de gasdraad is ook erg instabiel. De onderzoekers hebben daarom gekozen voor een andere vorm voor het kanaal: rechthoekig en smal. Dit geeft een sterk afwijkend mechanisme: in de smalle spleet wordt de gasdraad op gecontroleerde manier samengeknepen door de vloeistof en breekt pas op het laatste moment snel op. In hun artikel geven zij een verklaring voor het verschil in stabiliteit in beide typen kanalen. "We hebben nu dus een keuze: of een hoge productie van bellen in de vierkante kanalen, of een variatie van slechts 30 nanometer op de grootte van de microbellen in de rechthoekige kanalen. Voor de toepassing in medisch ultrageluid is het in ieder geval duidelijk dat we met de rechthoekige kanalen verder experimenteren", aldus Michel Versluis van de Physics of Fluids groep.

Schematische weergave van een "flow-focusing" systeem. Onder: Snapshots van een hogesnelheidsopname met de tijd tot het opbreken van de gasdraad. De omringende vloeistof knijpt de gasdraad samen (zwarte pijlen) totdat een dunne nek ontstaat die leidt tot de vorming van een microbel (zie het filmpje). In rechthoekige kanalen is de variatie op de belstraal slechts 30 nm.

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door een samenwerking van de Twentse groep met onderzoekers van het CNRS-Université Joseph Fourier in Grenoble. De samenwerking bundelde de experimentele en theoretische kennis van de twee groepen op het gebied van microfabricage, beldynamica en ultrasnelle camera's. Het biomedisch gerichte onderzoek van de Physics of Fluids groep maakt deel uit van het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie, de groep participeert ook in IMPACT en het MESA+ voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente.

Het artikel "Role of the channel geometry on the bubble pinch-off in flow-focusing devices" van Benjamin Dollet, Wim van Hoeve, Jan-Paul Raven, Philippe Marmottant en Michel Versluis verschijnt deze week in Physical Review Letters.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 30-01-2008 15:43:22 door Webmaster