Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Lastenverlichting mislukt

De overheid is er niet in geslaagd de lasten voor kleine ondernemers de afgelopen tien jaar met een kwart te verlagen. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport Kleine ondernemers, hoge lasten van het Adviescollege toetsing lastenverlichting (Actal), dat staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken op 17 januari in ontvangst heeft genomen. U vindt dit onderzoeksrapport in de bijlage.

In het onderzoek heeft Actal de administratieve lasten in de jaren 1998 en 2007 van een schildersbedrijf en een broodjeszaak met elkaar vergeleken. Het college heeft specifiek voor deze bedrijven gekozen, omdat zij veel met milieu- en gezondheidsregels te maken hebben. Hieruit komt onder andere naar voren dat het uitbreiden van een eenmanszaak naar een BV nog net zoveel papierwerk vergt als in 1998. De structurele lasten om een onderneming draaiende te houden zijn weliswaar verlaagd met 9 procent, maar dat is nog steeds ruim onder het overheidsdoel van 25 procent.
Dat de overheid haar eigen doelstelling niet heeft gerealiseerd, is mede te wijten aan de gemeenten, aldus Hans Kamps, lid van Actal. Waar het kabinet bepaalde eisen heeft laten varen, heeft gemeenten die juist weer ingevoerd.
Volgens Kamps zijn er wel ondernemingen waarbij de 25 procent lastenverlichting is gehaald, maar over de gehele linie is het niet genoeg.