Gemeente Enschede

Enschede snoeit in indicatiewoud

Instellingen en gemeente werken samen in aanbod voor zorg

De gemeente Enschede wil af van de vele dubbele indicatietrajecten voor jongeren en gezinnen die hulp en zorg nodig hebben. Het betreft hier onder meer indicatiestellingen van jeugdzorg, gezinshulp en speciaal onderwijs. De gemeente gaat donderdag 31 januari aanstaande met ruim 30 instellingen om de tafel om hiervoor oplossingen te vinden.

Op dit moment komen jongeren en gezinnen die meerdere problemen tegelijk ondervinden, in aanraking met verschillende indicatietrajecten van meerdere instanties. "Dit kost onnodig tijd en geld en staat een snelle en effectieve zorg vaak in de weg", aldus wethouder Eric Helder van Jeugd en Onderwijs.

Eind vorig jaar vond reeds een eerste overleg met het Enschedese werkveld over deze problematiek plaats. Hierbij waren ook minister Vogelaar en gedeputeerde Ranter aanwezig. Duidelijk werd dat indicatiestelling slimmer kan en moet.

Enschede wil meer samenhang in het aanbod van zorg in haar stad. Afgelopen maandagavond is de gemeenteraad akkoord gegaan met de plannen van het college van burgemeester en wethouders rondom opvoedondersteuning, vroeg signalering en zorgcoördinatie. Efficiëntere indicatiestelling vormt een belangrijk onderdeel van dit beleid. Met deze aanpak loopt Enschede landelijk gezien voorop. Ook anticipeert zij op de wens van Minister Rouvoet om zo spoedig mogelijk te komen tot Centra voor Jeugd en Gezin. Vanuit deze centra kan de zorg van gezinnen en jongeren met meerdere problemen gecoördineerd worden.

Bijlage(n)

Open _n_BW.PDF in nieuw window _n_BW.PDF
Open 08-01-30_OVZ_Aanpak.pdf in nieuw window 08-01-30_OVZ_Aanpak.pdf Open 08-01-30_PI_binnenwerk.pdf in nieuw window 08-01-30_PI_binnenwerk.pdf

30 januari 2008