Gemeente Heerhugowaard


Onkruid op straat

Chemische onkruidbestrijding wordt afgebouwd

Onkruid is moeilijk uit te roeien. Mensen die een tuin hebben kunnen erover mee praten. Ook op op op de openbare weg zoals straten en voetpaden en in het openbaar groen tiert het onkruid welig. Met de hand schoffelen leidt tot RSI en met staalborstels de straat te lijf gaan werkt ook niet echt.

Alternatieven, zoals het gebruik van heet water, zijn een mogelijkheid, maar duur. De rekening komt bij de burgers. Bestrijding met gif werkt, maar is slecht voor het mileu. Alle gemeenten in Nederland kampen met dit probleem, ook de gemeente Heerhugowaard. De gemeenteraad besprak het onderwerp op 22 januari jl. De PvdA en Groenlinks zagen het gebruik van gif graag binnen twee jaar verboden, maar de rest van de raad ging daarin niet mee.

Voor wat betreft het openbaar groen kan een andere manier van inrichten ervoor zorgen dat onkruid minder kans krijgt. De gemeente is daar druk mee bezig. En voor wat betreft straten en voetpaden wordt het gebruik van gif al zodanig beperkt dat het zo min mogelijk schadelijk en worden landelijke ontwikkelingen op dit terrein nauwlettend in de gaten gehouden.

30-1-2008