Gemeente Hengelo

Belastingafdelingen van Borne, Enschede en Hengelo vanaf volgend jaar samen

Er komt een gemeenschappelijk belastingkantoor Twente (GBT). Dat voorgenomen besluit hebben de colleges van B&W van Borne, Enschede en Hengelo op 29 januari genomen.

Het gemeenschappelijk belastingkantoor opent in januari 2009 haar deuren in het Stadskantoor aan de Hazenweg in Hengelo, waar een speciale organisatie opgezet wordt. Het samengaan levert door betere en efficiëntere dienstverlening jaarlijks een besparing van bijna 800.000 euro op, vooral door minder inhuur van derden.

Samenwerking omzetten in samengaan

Binnen Regio Twente, en dan vooral Netwerkstad, wordt al een tijd samengewerkt om de dienstverlening niet alleen beter en eenvoudiger, maar ook goedkoper te maken. Op het gebied van gemeentelijke belastingen was er al een kennisplatform en ook sommige werkzaamheden werden gezamenlijk aanbesteed. De gemeenten hebben daarom besloten om de samenwerking om te zetten in samengaan.

De inwoners merken niet veel van deze nieuwe manier van werken. De gemeenten blijven wel verantwoordelijk voor hun eigen beleid, ook al gaan alle belastingtaken over naar het nieuwe kantoor. Daarnaast blijft de burger contact houden met de eigen gemeente. De belastingbalie en de belastingtelefoon blijven in elke gemeente bestaan. Ook de belastingtarieven veranderen niet.

Besparing

De kosten die gemaakt worden om het nieuwe belastingkantoor te realiseren, worden in vier jaar terugverdiend. Daarna heeft de gemeente Borne elk jaar een voordeel van ruim 100.000 euro, Enschede van bijna 275.000 euro en Hengelo ruim 400.000 euro. Enschede levert het rekencentrum en de personeels- en salarisadministratie. Hengelo biedt de huisvesting en de overige ondersteunende diensten, inclusief financiën.

De colleges van Borne, Enschede en Hengelo hebben halverwege 2007 al het principebesluit genomen om de gemeentelijke belastingen samen te voegen. Vanaf januari 2010 is het mogelijk dat ook andere gemeenten zich hierbij aansluiten.

Wethouder Ter Ellen, wethouder Goudt (Enschede) en burgemeester Brekelmans (Borne)