Ingezonden persbericht


National Geographic, februari 2008

Outcasts in Afghanistan
Reportage over de Hazara's uit De Vliegeraar

Diemen, 30 januari 2008 - Hoewel ze een van de grootste etnische groepen van Afghanistan zijn, waren de Hazara's eeuwenlang in eigen land het slachtoffer van discriminatie en vervolging. Dit thema, dat ook centraal staat in het boek De vliegeraar van Khalid Hosseini, is het onderwerp van een uitgebreide reportage in National Geographic.

Onder het fundamentalistische Talibanbewind, dat in 1996 de macht greep, verslechterde de situatie voor de sjiitische Hazara's. Ze werden een vast mikpunt voor de agressie van de Taliban, overwegend soennitische Pathanen. In de roman De vliegeraar beschrijft Khalid Hosseini de onderdrukking van de Hazara's.

De val van het Talibanbewind eind 2001 betekende de redding van de Hazara's. Ruim zes jaar later is Hazarajat een van de veiligste gebieden van Afghanistan. De provincie waar de Hazara's van oudsher het talrijkste zijn, geldt nu zelfs als voorbeeld voor het hele land.

Het tijdschrift National Geographic reisde af naar Hazarajat en proefde er een optimisme dat 'tien jaar geleden nog ondenkbaar' was. In het februarinummer publiceert het magazine een uitgebreide reportage over de regio, met unieke foto's van Steve McCurry, de maker van het beroemde portret van het 'Afghaanse meisje'. De tekst is van de vermaarde journalist Phil Zabriskie, die eerder schreef voor onder meer Time.

Verder in het februarinummer:
Zwarte farao's - Het verhaal over de vergeten koningen van Egypte. Filippijnse apenarend - Kan deze superieure roofvogel overleven? Sint Pietersberg - Over de toekomst van een onderaards cultuurlandschap. Mexico's zuidgrens - Reportage over immigranten in een schemerzone.


---