Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 30 januari 2008

Regiegroep Recreatie & Toerisme reageert op Natura 2000

Recreatie- en watersportsector zet in op totstandkoming van evenwichtige beheerplannen

Zes recreatie- en watersportorganisaties hebben zich verenigd in een Regiegroep Recreatie & Toerisme Natura 2000. Deze regiegroep wil zich inzetten voor een evenwichtige en verantwoorde uitvoering van Natura 2000, waarbij respect voor bestaand en toekomstig toeristisch-recreatief gebruik het uitgangspunt is. In een brief van 29 januari reageren de zes organisaties op de Nota van Antwoord inspraakprocedure aanwijzing Natura 2000-gebieden van minister Verburg van het ministerie van LNV. Verburg geeft in de Nota van Antwoord al duidelijk het belang van recreatie en toerisme aan, maar kan op een aantal cruciale punten meer duidelijkheid verschaffen.

RECRON-directeur Joep Thönissen, woordvoerder namens de Regiegroep, ziet veel mogelijkheden voor de dialoog met de minister. "De duidelijkheid die we vragen, spoort met het bereiken van de doelstellingen van Natura 2000. Als belangenorganisaties zijn we primair gericht op het helpen creëren van voldoende vertrouwen in de totstandkoming van evenwichtige beheerplannen. Hier is iedereen bij gebaat. Maar hiervoor moet er nog wel iets gebeuren."

In de brief onderbouwt de Regiegroep de volgende punten:
1. Beheerplannen moeten haalbaar en betaalbaar zijn.
2. Bestaand recreatief gebruik moet gerespecteerd en vergunningvrij blijven (conform de ÂŽHandreiking bestaand gebruik Recreatie en ToerismeÂŽ).
3. Er moet sprake zijn van een eenduidige effectenbeoordeling.
4. De recreatiesector vraagt om een zorgvuldig planproces.
5. Er wordt gepleit voor het instellen van een Steunpunt Natura 2000 ten behoeve van de participatie van maatschappelijke organisaties.
Een toelichting van deze punten is te vinden in de brief van de Regiegroep die op te vragen is via communicatie@recron.nl.

Natura 2000-gebieden zijn speciale zones voor beschermde dier- en plantsoorten. De Europese Unie heeft zich ten doel gesteld in 2010 een netwerk te realiseren van natuurgebieden door het nemen van maatregelen die nodig zijn om een gunstige staat van instandhouding van plant- en diersoorten en hun leefomgeving te realiseren. Een belangrijk instrument hiervoor is de uitvoering van het Nederlandse Natura 2000-project. Voor de Natura 2000-gebieden zullen beheerplannen worden opgesteld. Op dit moment worden stappen ondernomen om te komen tot effectieve en efficiënte planprocessen, waarbij de recreatie- en watersportsector een actieve en belangrijke rol speelt.

De zes organisaties die zich verenigd hebben binnen de Regiegroep Recreatie & Toerisme Natura 2000 zijn: HISWA Vereniging, Koninklijk Horeca Nederland, RECRON, ANWB, het Nederlands Platform voor Waterrecreatie en Sportvisserij Nederland.