Gemeente 's-Hertogenbosch

30-01-2008
Herstructurering Eikendonk
Nieuwe afspraken over samenwerking

Tussen de Bewonerscommissie Eikendonk, BrabantWonen en de gemeente zijn nieuwe afspraken gemaakt over de samenwerking in de herstructurering van Eikendonk. Hierdoor krijgt de samenwerking een nieuwe en krachtige impuls.

In de Bewonerscommissie Eikendonk zijn de huurders georganiseerd van de te slopen huurwoningen in de wijk Eikendonk. De afgelopen maanden stond de samenwerking met BrabantWonen onder druk. Deze situatie beïnvloedde de voortgang van het proces van herstructurering, dat vooral ook samen met de bewoners wordt opgepakt, in negatieve mate. Voor verantwoordelijk wethouder Rodney Weterings is dit, mede op verzoek van de Bewonerscommissie, aanleiding geweest om betrokken partijen bijeen te brengen en nieuwe en heldere afspraken te maken over de wijze van samenwerking nú en in de toekomst. Dit overleg is positief verlopen; partijen zijn bereid en enthousiast om een doorstart te maken. Diverse afspraken ondersteunen deze doorstart.

Zo werkt de Bewonerscommissie hard aan een verbreding van het draagvlak binnen de wijk. Zij overweegt om een vereniging op te richten, waardoor de Bewonerscommissie ook op langere termijn een stevige positie krijgt in de wijk. De gemeente ondersteunt hen daarin.

Er wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen betrokken partijen opgesteld en er komt een periodiek drie-partijenoverleg. Er worden nadere afspraken gemaakt over de (financiële) ondersteuning van de Bewonerscommissie. Door BrabantWonen is hiervoor al een woning aan de Willem Deckerstraat beschikbaar gesteld en ingericht als buurtwinkel. Ook over de wijze van communiceren zijn goede afspraken gemaakt. Er wordt rekening gehouden met ieders verantwoordelijkheden en doelen. Zo is afgesproken om regelmatig een gezamenlijke Nieuwsbrief uit te brengen. Het overleg tussen Bewonerscommissie en BrabantWonen over het Sociaal Plan is door deze afspraken weer opgepakt. Het door de gemeenteraad vastgestelde Stedelijk Begeleidingsplan is basis voor de verdere gesprekken.

Bewonerscommissie, BrabantWonen en gemeente zijn er van overtuigd, dat het herstructureringsproces weer met nieuw elan en op volle kracht wordt opgepakt. Het gemeentebestuur richt zich op een overleg met en tussen ondernemers en particuliere woningeigenaren in het gebied. Ook zal de gemeente de samenwerking tussen betrokken partijen bevorderen.