Gemeente 's-Hertogenbosch

30-01-2008
Invoering 30 km/uur in wijk 't Zand
Aanleiding
Elk jaar worden in de gemeente 's-Hertogenbosch enkele wijken ingericht als 30 km/uur zone als resultaat van het landelijke concept Duurzaam Veilig. Het streven is om vijf tot zes wijken per jaar in te richten maar dit is sterk afhankelijk van het aantal te nemen maatregelen per wijk en de kosten hiervan. Gezien de hoge kosten van deze aanleg zal de uitvoering van 30 km/uur maatregelen "sober maar doelmatig" gebeuren dat inhoudt dat op strategische locaties in de wijk de maatregelen worden aangelegd. Hiermee wordt duidelijk gemaakt welk verkeersgedrag van de wegdeelnemers wordt verwacht. Het doel van 30 km/uur zonering is niet dat door de maatregelen een maximale snelheid van 30 km/uur kan worden afgedwongen.

In de meeste wijken worden informatieavonden over de inrichtingsplannen gehouden waarbij wijkraden, bewonersvereniging, bewoners en diverse gemeentelijke afdelingen worden betrokken. Op 28 januari 2008 heeft er een informatieavond plaatsgevonden voor de wijk 't Zand. Vanaf half februari 2008 starten de uitvoeringswerkzaamheden starten.

Waar komen de maatregelen?
Omdat er in vele straten al verkeersmaatregelen liggen, is het aantal nieuwe maatregelen beperkt. De volgende maatregelen worden aangebracht:

- op alle invalswegen aan het begin van de straat worden verkeersborden geplaatst;

- twee busvriendelijk plateaus op de Van der Does de Willeboissingel;
- drie drempels in de Havensingel;

- inritconstructies bij de kruising Havensingel/Halvemaanstraat wordt verduidelijkt;

- de Koningsweg, Oranje Nassaulaan, Emmaplein, Brugstraat en Stationsweg zullen 50 km/uur (moeten) blijven.

De voorgestelde knip in de fietsstraat van de Koningsweg ter hoogte van de Hertogstraat is ook besproken tijdens de informatieavond. Hierover vindt op korte termijn een extra bijeenkomst plaats. Direct belanghebbenden krijgen hierover nog nadere informatie.

Alle werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant.
Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Koen Gijsbrechts, verkeerskundige gemeente 's-Hertogenbosch tel. (073) 615 91 74 of kogi@s-hertogenbosch.nl