Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: programma Vernieuwing Toezicht

25 januari 2008

* Zie ook In deze publicatie zijn de hoofdlijnen te vinden van het programma Vernieuwing Toezicht. Dit programma bevat de ambities van het kabinet voor het toezicht door (rijks)inspecties.

De vorige rapportage Eenduidige Toezicht noemde een aantal accentverschuivingen en aanvullingen in de doelstellingen van het programma. Inmiddels heeft het kabinet ingestemd met zo'n verdergaande modernisering van het toezicht, zoals blijkt uit de brief over het programma Vernieuwing Toezicht.

Dat programma geeft uitvoering aan hetgeen in de nota Vernieuwing Rijksdienst is opgenomen over inspecties, en draagt bij aan de doelstelling van een kleiner inspectieapparaat dat de inspectiefuncties vervult met nieuwe methoden en een hoogwaardige staf. Die bredere opgave zal tot stand komen in nauwe samenwerking met de andere programma's voor vernieuwing van de rijksdienst en vermindering van regeldruk, en in vergaande samenwerking met andere overheden. De opdracht van programma ET gaat volledig over in het programma Vernieuwing Toezicht (VT).

De taskforce ET is inmiddels ontbonden. Bewaking van de voortgang van het programma VT is belegd bij de nieuwe commissie Regeldruk, die gaat volgen of Vernieuwing Toezicht en andere rijksprogramma's voldoende merkbaar effect hebben op de regeldruk bij bedrijven en instellingen. De tijdelijke interdepartementale programmadirectie ET is eind 2007 opgeheven. De meeste taken zijn overgedragen aan het pas ingestelde bureau van de Inspectieraad.

Binnen programma ET is per saldo een groot scala aan maatregelen genomen, wat in enkele domeinen al geleid heeft tot merkbare verbeteringen. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat het realiseren van de programmadoelstelling een wat langere doorwerkingstijd vergt. Bij een vervolgmeting over twee à drie jaar, binnen het programma Vernieuwing Toezicht, zal de last door het rijkstoezicht (kwantitatief gecombineerd met kwalitatief) inderdaad gedaald zijn met gemiddeld 25% in de domeinen.

Bestanden


* Bijlage 1 werkprogramma ir 2008 (289 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand
* Bijlage 2 eindejaarsbrief 2007 implementatie (54 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand
* Bijlage et maatregelen en effect (86 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand
* Bijlagen 1-4 tabellen eindejaarsbrief 2007 kvot(50 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand
* Eindejaarsrapportage et (50 Kb) | Pdf-icoon Pdf-bestand

Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Aanbiedingsbrief Tweede Kamer Programma Vernieuwing Toezicht
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties