D66

Los taalachterstand studenten op

30 januari 2008

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet ingrijpt en het taalonderwijs op scholen verbetert. Vandaag werd bekend dat de Vrije Universiteit (VU) haar studenten extra taallessen wil geven, omdat hun niveau te laag is om een universitaire studie te kunnen volgen.

Het plan van de VU is een reactie op de resultaten van een taaltoets die onder 1100 eerstejaars studenten werd gehouden; 16% van de studenten scoorde hierbij "zeer onvoldoende". Uit eerdere onderzoeken bleken veel HBO-studenten ook te weinig kennis te hebben van de Nederlandse taal. Pechtold betreurt het dat het taalniveau op HAVO en VWO zo is gedaald en dat het kabinet dit probleem onvoldoende prioriteit geeft. Pechtold: "Het kabinet geeft wel extra geld uit aan gratis schoolboeken en de invoering van maatschappelijke stages. Fundamentele problemen, zoals de gebrekkige kennis van het Nederlands, de hoge uitval op het VMBO en het lerarentekort, krijgen hierdoor te weinig aandacht."

De sociaal-liberalen wijzen er bovendien op dat de HBO's en universiteiten nu problemen moeten oplossen waarvoor ze niet bedoeld zijn. Pechtold: "Een hoge school of universiteit moet ervan uit kunnen gaan dat aankomende studenten met een HAVO- of VWO-diploma voldoende basiskennis hebben om een studie te volgen."

Eerder al adviseerde de Voortgezet Onderwijsraad om voortaan voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde een zes als eindcijfer verplicht te stellen. D66 steunde dit voorstel, maar minister Plasterk wilde het niet overnemen, omdat anders "meer dan de helft van de leerlingen zou zakken". Pechtold: "Leerlingen hebben er niets aan als we ze behandelen als zieligerds. We moeten leerlingen serieus nemen en dus ook hoge eisen aan ze durven stellen. Alleen dan worden ze uitgedaagd en stijgen ze boven zichzelf uit."