Ingezonden persbericht


Persbericht

Studie toont aan: tot 74% minder kans op kanker en

60% minder kans op goedaardige afwijkingen

Soja gunstig voor zowel goedaardige borstaandoeningen als borstkanker

Breda, 30 januari 2008. - Consumptie van soja vermindert zowel het risico op borstkanker als op goedaardige borstaandoeningen.

De gunstige invloed die de consumptie van soja op borstkanker kan hebben, is al in tal van studies naar voor gekomen. Nu blijkt echter dat een hoge sojaconsumptie ook goedaardige borstaandoeningen kan tegengaan. De aanwezigheid van goedaardige knobbeltjes in de borst betekent in sommige gevallen een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker. Door goedaardige celafwijkingen te voorkomen, kan men het borstkankerrisico verminderen.

Een grootschalige studie die over een periode van tien jaar gevoerd werd, toont de gunstige invloed van soja op de ontwikkeling van borstaandoeningen aan. Uit meer dan 260.000 Chinese vrouwen - geboren tussen 1925 en 1958 - werd de onderzoeksgroep samengesteld. Vrouwen die tussen 1995 en 2000 een biopsie ondergingen en waarbij borstkanker of goedaardige celafwijkingen werden vastgesteld, werden voor de studie uitgesloten. In totaal werden de gegevens van 1.500 vrouwen geanalyseerd. Hierbij waren 196 vrouwen met een borstkankerdiagnose, 304 met een diagnose van goedaardige celafwijkingen en 1.002 gezonde vrouwen als controlegroep.

Vóór het stellen van de diagnose werd de concentratie van isoflavonen in het bloed bepaald. Isoflavonen zijn natuurlijke bestanddelen van soja die bijzondere aandacht krijgen in het kader van borstkankeronderzoek.

Bij de vrouwen met een hoog gehalte aan isoflavonen in het bloed kwam minder vaak borstkanker voor en werden minder goedaardige celafwijkingen vastgesteld dan bij de vrouwen met een laag isoflavonengehalte. Wanneer de vrouwen met de hoogste concentratie aan isoflavonen vergeleken werden met diegenen met de laagste concentratie, constateerden de onderzoekers tot 74% minder kans op kanker en 60% minder kans op goedaardige afwijkingen.

De auteurs wijzen erop dat deze studie aanduidt dat isoflavonen een gunstige invloed kunnen hebben op de structuur van het borstweefsel en daarom bijdragen tot een verminderd risico op zowel borstkanker als op goedaardige borstaandoeningen.

Bron: Lampe JW, Nishino Y, Ray RM et al. Plasma Isoflavones and Fibrocystic Breast Conditions and Breast Cancer Among Women in Shanghai, China. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 2007;16: 2579-86

(Einde persbericht)


* * *

Noot voor de redactie: